Három az egyben cikk következik. A prózai, ám szerencsés kiindulópont egy szatyor körte volt, amit még mindig nem sikerült teljes mértékben feldolgozni, de azért ritkultak a pultra kirakott gyümölcssorok az itt következő finomságoknak köszönhetően. A recepteket összeköti a közös alapanyag és az én hangulatom, amihez az ízeket igazítottam. Lett egy fűszeres, édes-savanyú chutney, egy laza, pasztell színű kompót és egy végtelenül egyszerű ám meglepően finom sütemény. Ennek fényében milyen lehetett a hangulatom...?
Körtés chutney:
- 800 g körte meghámozva, kis kockákra vágva
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 fej lilahagyma apróra vágva
- 100 g mazsola
- 100 g aszalt áfonya
- 100 g barna cukor
- 2 cm friss gyömbér apróra vágva
- 4 dl almaecet
- 1/2 teáskanál só
- egy csipet sáfrány
- 1 teáskanál őrölt szegfűbors
- egy kis darabka fahéj
Kiforrázott kisméretű befőttes üvegekbe töltjük. Két és fél decis üvegből négy-öt darabot tudunk megtölteni ezzel a mennyiséggel.
Használhatjuk szendvicsbe, vagy sültek, sajtok mellé, ezenkívül remek ajándék!
Körte - alma kompót
- 4 alma meghámozva, kimagozva, egy centis szeletekre vágva
- 4 körte meghámozva, kimagozva, egy centis szeletekre vágva
- 12 dl víz
- só
- 6 kanál barna nádcukor
- citromhéj, narancshéj vékonyan hámozva, egy-egy ív
- fél citrom leve
- fél rúd vanília kikapart magjai
- fél centis friss gyömbér meghámozva
- 1 egész kardamom
Amikor forr a víz és a cukor elolvadt, hozzáadjuk a gyümölcsöt. Tíz-tizenöt percig főzzük, amíg megpuhulnak, de nem főnek szét. Akkor szűrőkanállal egy nagy üvegtálba, vagy befőttes üvegbe szedjük, először az almát, majd a körtét. A két folyadékot összeöntjük és még tíz percig forraljuk, amíg kissé besűrűsödik és a benne lévő cukor karamellizálódni kezd. Az így elkészített szirupot ráöntjük a kompótra. Amikor kihűlt, hűtőszekrényben tároljuk, akár egy hétig is eláll.
Enni viszont szobahőmérsékleten jó, ezért fogyasztás előtt vegyük ki a hűtőből. Adjunk hozzá lágyra vert tejszínhabot és pirított, vágott földimogyorót.
Körtés flognarde
- 4 tojás
- 100 g cukor
- 100 g liszt
- késhegynyi só
- 2,5 dl 3,5 zsírtartalmú teljes tej
- 1 evőkanál narancsvirágvíz
- 2 evőkanál puha vaj
- 3 körte
Közben megpucoljuk a körtéket és vékonyan felszeleteljük.
Előmelegítjük a sütőt 220 fokra. (Gázsütő 7-es fokozat.)
Egy evőkanál vajjal kivajazunk egy kerek, 26-28 cm átmérőjű sütőformát. Szépen elrendezzük benne a körteszeleteket. Óvatosan, lassan csurgatva, hogy lehetőség szerint ne nagyon mozduljanak el, ráöntjük a folyékony tésztát. A tetejét megszórjuk szeletelt mandulával és rámorzsoljuk a másik evőkanál vajat.
15 percig sütjük ezen a hőfokon, utána 200 fokon sütjük tovább még nagyjából fél óráig, amíg a teteje világosbarnára sül és a szélei kissé megemelkednek.
A flognarde egyébként egy francia sütemény, az eredetileg fekete cseresznyével készülő clafoutis rokona, a flognarde-t viszont főleg almával, körtével, barackkal, szilvával, aszalt szilvával készítik, de igazából bármilyen idénygyümölccsel finom.
Langyosan és hidegen is nagyon finom, könnyű sütemény. Tálaláskor szórjuk meg porcukorral, én elfelejtettem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése