2012. június 13., szerda

Eper, de mivel?



Hűtlen vagyok Hamvas Béla útmutatásaihoz és hedonista, túlzó módon bonyolítom az eperuzsonnát. Szerinte a júniusi, érett epret kevés porcukorral kell csak összekeverni, tejföllel rétegezni és pincehidegben néhány órát állni hagyni - ebből lesz a tökéletes uzsonna. Ehhez képest itt most felsorakozik a fehércsoki, a vanília, a tejfölt pedig joghurtra cseréltem. Mentségemre legyen mondva, hogy jól átgondoltan cselekedtem, választásaimat többször próbára tettem és most teljes meggyőződéssel állítom, hogy az eper ebben a változatban is tetszetős uzsonna, netalán ebéd utáni desszert. 
Remélem tehát, hogy nem vonatkozik rám Hamvas szigorú mondata, amit az epret tejszínnel evőkről mond: "A hibás ízlés hibás értékeléshez, ez pedig hibás életrendhez vezet, ezért az ilyesmit kerülni kell."

Recept:
  • 5 dl szobahőmérsékletű görög, vagy török joghurt
  • 100 g fehércsokoládé
  • 200 g eper megmosva, megpucolva
  • 1-2 evőkanál méz
  • fél rúd vanília kikapart magjai
  • egy marék mandula
Először elkészítjük az epret. A sütőt 180 fokra melegítjük.
A mandulát éles késsel felszeleteljük. (Természetesen dolgozhatunk előre szálkásra vágott mandulával is.) Kis darab alufóliára terítjük, a sütőben 7-8 percig sütjük, amíg kissé megpirul.  
Tűzálló tálban elterítjük a félbe vágott eperszemeket,  rácsurgatjuk a mézet és összekeverjük a vaníliával. A sütőben 15 percig sütjük, közben időnként átkeverjük.
Közben vízgőz fölött felolvasztjuk a fehércsokit. Legyünk türelmesek és közepesnél kicsit alacsonyabb lángnál végezzük a műveletet, közben folyamatosan kevergetve a csokit, mert könnyen megkeményedik, besül. Amint megolvad, vegyük le a gőzről. Ezután fokozatosan, adagonként, kézi habverővel összedolgozzuk  a szobahőmérsékletű joghurttal. 
Tálalhatjuk egy nagy tálban, vagy desszertes poharakban, rétegezve a csokis joghurtot a szirupos epret és ropogós mandulát. 
Sőt, plusz réteget is bevethetünk: ha kicsit tartalmasabb desszertre vágyunk: a pohár aljába teljes kiőrlésű kekszmorzsát teszünk, arra pakoljuk a többit. Az alábbi képen is ez látható, sőt az eper ebben az esetben kb. 100 g, centis darabokra vágott rebarbarával volt együtt sütve.



                                                                            

6 megjegyzés:

Zizi írta...

Köszi a linket az íráshoz. Nagyon jó a recept is, bár nem nagyon szeretek tejterméket gyümölccsel keverni, de ez az én problémám. :) A recept ettől még jó. Keverné a fehércsokiba egy kis rózsaborsot!

rakottkert írta...

oké, legközelebb kipróbálom a rózsaborsot:)
egyébként a tejtermékekkel én is óvatos vagyok, kivéve a joghurtot.

kicsu írta...

nahát, pont tegnap este olvastuk ezt az írást elalváshoz! bár én a klasszikus tejföl-cukor páros híve vagyok, a te verziód is nagyon jól hangzik, a következő szezonban kipróbálom egyszer. hamvasról meg csak annyit, hogy szerintem az ő porcukor-adagja bőven sok, és egyébként is, már megint mindent jobban akar tudni. pedig ugye hogy nem mindig neki van igaza? :)

rakottkert írta...

lehet, hogy nincs mindenben igaza, de olyan jó olvasni! mindenkinek i-ga-za van! :)

L. M. Zsuzsi írta...

Úúú, de szép, de jó! Ezt kipróbálom így is!
(Hamvasnál könnyű kihúzni a gyufát :-D pl ahányszor belépek a spájzba, mindig eszembe jut, hogy HB szerint milyen egy rendes asszony rendes kamrája, amiből messzemenő következtetések vonhatók le, de én ezt nem bírom abszolválni, így aztán mindannyiszor elpirulok zavaromban ott a sötétben, a kissé kaotikus polcok között :-) )

rakottkert írta...

:) Ezt hol írja? (Bár lehet, hogy nem kéne elolvasnom, mert aztán velem is mi lesz...)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...