Tudom, hogy sokan idegenkednek a nyúlhústól, de talán vannak, akik szívesen kipróbálnák ezt az egészséges, lényegében zsírtalan, könnyen emészthető és gyorsan elkészülő húsfélét, de nem tudják, hogyan is fogjanak hozzá.
Vásárlásnál, mint minden más esetben is, figyeljünk a frissességre. Ha a nyulat a májjal együtt adják, könnyű dolgunk van, mert ha az szép, fényes, sima felületű, biztosan friss hússal van dolgunk. (A májat kevés vajon/olívaolajon újhagymával kisüthetjük ugyanúgy, mint a szárnyasmájat, csak még finomabb.) A nyúlhúsnak egészséges rózsaszínűnek, feszesnek és persze szagtalannak kell lennie, akkor friss.
A nyúl vásárlásánál is gazdaságos megoldás egész nyulat venni. Felbontani egyáltalán nem nehéz, ugyanúgy könnyen vágható az ízületek mentén, mint a csirke. Az alábbi receptek elkészítésekor akár minden részét együtt megfőzhetjük, de a nyaki és gerincrészből főzhetünk külön egy finom tejfölös-tárkonyos ragulevest reszelt citromhéjjal és akkor már levesünk is van. A combok meg mennek a főételbe. Egy nyúl egy négytagú családnak bőven elég, még ötnek is, ha nem szoktunk óriás adagokhoz.
Két teljesen különböző ízvilágú elkészítési módot ajánlok, mindkettő nagyon finom, nem tudnék közülük választani. Mivel a nyúlhúsnak magas a fehérjetartalma, viszont, mint mondtam, talán a legkönnyebben emészthető hús, nyári melegben is bátran fogyaszthatjuk, mert nem terheli meg a szervezetet, ellenben energiát ad, amire mindig szükség van!
Pirított nyúl paradicsomosan
- 1 egész nyúl feldarabolva, vagy 4 nyúlcomb
- 4 evőkanál olívaolaj
- 10 dkg húsos, füstölt szalonna
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 nagy paradicsom lehéjazva, kimagozva, kockára vágva
- 1 deci vörösbor
- só, bors
- 10 levél bazsalikom
Csíkokra vágott bazsalikommal megszórva tálaljuk.
Körete lehet olajban pirított, előfőzött krumpli, főtt rizs, saláta.
Francia mustáros nyúl
- 1 nyúl feldarabolva
- 1 evőkanál dijoni mustár
- 2 evőkanál liszt
- 50 g vaj
- 2 evőkanál olívaolaj
- fél fej hagyma felaprítva
- 6 gerezd fokhagyma héjastól, egészben
- 150 ml fehérbor
- 1 evőkanál fehérborecet
- 6 szem egészbors
- 4-5 friss zsályalevél
- 6-8 friss tárkony
- 2 babérlevél
- fél csokor petrezselyem apróra vágva
Serpenyőben az olívaolajon 10 percig dinszteljük a hagymát és a fokhagymagerezdeket. Sózzuk, borsozzuk.
Egy kis edénybe öntjük a bort, közepes lángon felére beforraljuk.
Visszatesszük a tűzre a nyulat, hozzáöntjük a fehérborecetet, erős lángon két percig főzzük. Hozzáadjuk a serpenyőből a hagymás keveréket, a beforralt bort és még másfél deci vizet. Belekeverjük a fűszereket is. Lefedjük és 140 fokos (gázsütő1-es fokozat) sütőben 45 percig sütjük, közben kétszer-háromszor megkeverjük.
Amikor kész, a húst tálalóedénybe szedjük, a mártást pedig a tűzhelyen erős lángon besűrítjük. Ráöntjük a húsra, megszórjuk a vágott petrezselyemmel és tálaljuk.
Nagyon finom mellé a kisütött, húsos szalonnával, egy-két gerezd fokhagymával párolt kakukkfüves zöldborsó.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése