2012. június 15., péntek

Zöld és sárga


Nem szoktam színek szerint főzni, de az elkészült ételeknél ebből a szempontból is mindig megcsodálom az összhatást. Nem nehéz szépet csinálni a gyönyörű színű zöldségekből, gyümölcsökből, amik többnyire egymással és bármilyen kísérőjükkel is jól harmonizálnak. De szép a fehér rizs is, a lyukacsos kenyér, a rózsaszín, vagy éppen barnára pirult hús, a csillogó olívaolaj. És hát itt ez a sárga polenta, micsoda kiváló alapszín akár fehérhez (túró, sajt), akár piroshoz (paradicsom), akár a harsogó zöldhöz, amit most én találtam mellé. Paprika, rukkola, cukkini, kevés kapribogyó: a zöld együttes. A kiegészítő pedig a szardínia, aminek nyugodtan szánhatunk szerepet az egyszerű (és persze nagyon finom) halkrémen túl; remekül helytáll.

Recept:
  • 1 bögre finom kukoricadara
  • 30 g frissen reszelt parmezán
  • 30 vaj
  • 1 zöld, vastag húsú paprika 
  • 2 kis cukkini 
  • 1 doboz jó minőségű konzerv szardínia
  • 2 marék rukkola
  • 1 evőkanál kapribogyó
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál citromlé
  • 3 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors
  • kis csokor petrezselyem felaprítva
A paprikát kicsumázzuk, egy centis csíkokra szeleteljük. A cukkinit 3-4 cent hosszú, kb. egy centi széles csíkokra vágjuk. A kapribogyót leöblítjük, lecsöpögtetjük.
Serpenyőben felforrósítunk 2 evőkanál olívaolajat. Rátesszük a paprikát, erős tűzön két perc alatt megpirítjuk. Enyhén sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a cukkinit és a kapribogyót, ezeket is megpirítjuk. Végül rátesszük a lecsöpögtetett szardíniát, meglocsoljuk a citromlével, óvatosan átforgatjuk. Elzárjuk alatta a tüzet, megszórjuk a reszelt citromhéjjal és beleforgatjuk a rukkolát.
Közben elkészítjük a polentát. Egy nagy lábasban forrásig hevítünk 3 és fél bögre vizet. Kevergetve beleszórjuk a kukoricadarát és egy teáskanál sót. Közepes lángon folytonos keverés mellet puhára főzzük. Ez kb. 10 perc. Ha szükséges, kevés vizet adunk még hozzá, hogy ne legyen túl sűrű a polentánk. Végül beledolgozzuk a vajat és a parmezánt.
A tányérokra szedett krémes polentára halmozzuk a sült zöldséges egyveleget, megszórjuk petrezselyemmel és kevés olívaolajat csurgatunk rá. Azonnal fogyasztjuk.

2 megjegyzés:

Zizi írta...

Imádom az ilyen kajákat! Van a blogomon egy hasonló, csak ott sprágával és laskagombával készítettem ragut a polenta mellé.

konyharuha írta...

ugye?! a polenta mindennel olyan jó!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...