Nem szoktam színek szerint főzni, de az elkészült ételeknél ebből a szempontból is mindig megcsodálom az összhatást. Nem nehéz szépet csinálni a gyönyörű színű zöldségekből, gyümölcsökből, amik többnyire egymással és bármilyen kísérőjükkel is jól harmonizálnak. De szép a fehér rizs is, a lyukacsos kenyér, a rózsaszín, vagy éppen barnára pirult hús, a csillogó olívaolaj. És hát itt ez a sárga polenta, micsoda kiváló alapszín akár fehérhez (túró, sajt), akár piroshoz (paradicsom), akár a harsogó zöldhöz, amit most én találtam mellé. Paprika, rukkola, cukkini, kevés kapribogyó: a zöld együttes. A kiegészítő pedig a szardínia, aminek nyugodtan szánhatunk szerepet az egyszerű (és persze nagyon finom) halkrémen túl; remekül helytáll.
Recept:
- 1 bögre finom kukoricadara
- 30 g frissen reszelt parmezán
- 30 vaj
- 1 zöld, vastag húsú paprika
- 2 kis cukkini
- 1 doboz jó minőségű konzerv szardínia
- 2 marék rukkola
- 1 evőkanál kapribogyó
- fél citrom reszelt héja
- 1 evőkanál citromlé
- 3 evőkanál extraszűz olívaolaj
- só, frissen őrölt bors
- kis csokor petrezselyem felaprítva
Serpenyőben felforrósítunk 2 evőkanál olívaolajat. Rátesszük a paprikát, erős tűzön két perc alatt megpirítjuk. Enyhén sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a cukkinit és a kapribogyót, ezeket is megpirítjuk. Végül rátesszük a lecsöpögtetett szardíniát, meglocsoljuk a citromlével, óvatosan átforgatjuk. Elzárjuk alatta a tüzet, megszórjuk a reszelt citromhéjjal és beleforgatjuk a rukkolát.
Közben elkészítjük a polentát. Egy nagy lábasban forrásig hevítünk 3 és fél bögre vizet. Kevergetve beleszórjuk a kukoricadarát és egy teáskanál sót. Közepes lángon folytonos keverés mellet puhára főzzük. Ez kb. 10 perc. Ha szükséges, kevés vizet adunk még hozzá, hogy ne legyen túl sűrű a polentánk. Végül beledolgozzuk a vajat és a parmezánt.
A tányérokra szedett krémes polentára halmozzuk a sült zöldséges egyveleget, megszórjuk petrezselyemmel és kevés olívaolajat csurgatunk rá. Azonnal fogyasztjuk.
2 megjegyzés:
Imádom az ilyen kajákat! Van a blogomon egy hasonló, csak ott sprágával és laskagombával készítettem ragut a polenta mellé.
ugye?! a polenta mindennel olyan jó!
Megjegyzés küldése