2012. június 25., hétfő

Mustáros meggy


Egy kis különlegesség meggyből. Chutney-hoz hasonlító ízvilág, de nem annyira fűszeres. Nagyon finom bármilyen sült, vagy főtt húshoz. A megadott, egy kilós mennyiséggel dolgozva nagyon hamar kész van, hiszen még magozni sem kell a meggyet. Lehet, hogy aztán télen bánni fogom, hogy nem csináltam többet, de mostanában azt a saját magam által felállított szabályt követem befőzés témában, hogy egyszerre kis mennyiségekkel dolgozom, mert tudom, milyen hatással tud lenni rám egy beláthatatlan mennyiségű, feldolgozásra váró gyümölcs/zöldség.  (Nem túl jó.) Ez az elméletem persze könnyedén megdőlhet egy-egy nagyobb barack-beszerzés esetén, egyenlőre azonban élvezem a szaporodó, színes tartalmú kis üvegeket.
És a lényeg az öröm!

Recept:

  • 1 kg meggy, magostul
  • 25 dkg cukor
  • 50 g csípős dijoni mustár
  • 50 g magos mustár
  • 25 g nem csípős mustár
  • 1 babérlevél
A meggyet kétszer mossuk meg, egyszer szárastól, egyszer, amikor már óvatosan leszedegettük a szárait. Jól lecsöpögtetjük.
A cukrot 3 dl vízbe tesszük a babérlevéllel együtt, felforraljuk, 2-3 percig főzzük. Egyszerre kb. tíz szem meggyet teszünk a vízbe, 30 másodpercig benne hagyjuk, majd szűrőkanállal kivesszük és egy odakészítette tálba tesszük. Ezt a műveletet megcsináljuk az összes meggyel. Amikor kész, elosztjuk őket az előzőleg kiforrázott 3 dl-es üvegekben. Közben a vizet folyamatosan forraljuk, kissé besűrítjük. Hozzáadjuk a háromféle mustárt, elkeverjük. A mustáros szirupot elosztjuk az üvegekben, azonnal rácsavarjuk a fedőt és egy napra pokrócok között hagyjuk lassan kihűlni. Felhasználásig hűvös helyen tároljuk.
4 üveg lesz ebből a mennyiségből.

2 megjegyzés:

Zizi írta...

Érdekes kombináció, de biztosan finom! :)

rakottkert írta...

bizton állíthatom:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...