2010. december 5., vasárnap

Birsalmasajt

  

Ebben a blogban csak "b" betűs ételek lesznek. Bagel, birsalmasajt, aztán mondjuk borjúmáj, bejgli-az úgyis aktuális. Nem, ez nincs a terveim között, a birsalmasajt régi nagy kedvencem, minden évben csinálok. Idén kevés lett, nehezen tudtam birsalmát szerezni. Már két hete szikkadnak az ablakban, most már becsomagolom őket. Aztán milyen finom lesz felkockázva sajttal enni, gyümölcskenyérbe keverni!

A recepthez csak arányokat adok meg: 1 kg birsalma péphez kell 80-90 dkg cukor, egy-két evőkanál frissen facsart citromlé. Szerintem két-három kilónál kevesebbel nem érdemes elkezdeni.
Elkészítés:
A birsalmákat alaposan megmossuk és negyedekbe vágjuk. Nem hámozzuk meg, nem vágjuk ki a csumáját, csak a magjait szedjük ki és természetesen a rossz részeket is eltávolítjuk. Annyi vízben, amennyi ellepi, feltesszük főzni. Amikor megpuhult, leszűrjük és átpasszírozzuk. A levét megőrizzük, kell majd egy kevés belőle a főzéshez, a többit pedig igyuk meg, mert nagyon finom! A pépet lemérjük. Lábasba tesszük, citromlevet facsarunk rá, kilónként egy-két evőkanálnyit és súlyához mérten hozzáadjuk a cukrot is. Hozzáadunk kilónként 1/2 dl leszűrt levet és elkezdjük főzni. Sokat kell kevergetni, mert könnyen odaég, ezért ha van, vastag aljú lábast használjunk, akkor azért könnyebb a dolgunk. Türelem kell a főzéséhez, két és fél, három órába is beletelik, mire kellőképpen besűrűsödik, de ha elhamarkodjuk, nem dermed meg és nehezen, vagy egyáltalán nem szárad úgy meg, hogy biztonsággal tárolhassuk. Akkor van kész, amikor már nagyon sűrű, sokkal sűrűbb, mint egy lekvár és ha egy tányérba kiveszünk belőle, gyakorlatilag azonnal megdermed.
Forrón formákba öntjük. Ez lehet muffin-forma, őzgerinc, kis kompótos tál, lényeg, hogy vékonyan olajozzuk ki, beletöltenénk a masszát. 
Egy-két napig a formákban hagyjuk majd óvatosan sütőpapírral fedett tálcára borítjuk a sajtokat. Még egy-két hétig hagyjuk száradni a levegőn, majd egyenként becsomagolva hűvös helyen tároljuk.
Ha nem akarjuk formákba önteni, elegendő egy sütőpapírra simítani fél centis rétegben, majd amikor megszáradt, feltekerni (papír nélkül). Fogyasztáskor egyszerűen szeleteket vághatunk a tekercsből.
Bármelyik utat is választjuk, fáradságunk meghozza gyümölcsét: szép és finom csemegénk lesz, ami ajándéknak is kitűnő, mindig zajos sikert arat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...