2021. február 10., szerda

Francia lencseragu

 


Mint látni fogjátok a receptben, többféle lencsét áztatok be ehhez az egyébként nagyon egyszerű egytálételhez. Nekem ez csak egy jó játék a különböző méretekkel, roppanósságokkal és ízekkel. Természetesen készülhet egyféle lencséből is - netán kizárólag eredetvédett, francia puy-i lencséből -, az áztatást viszont semmiképp nem érdemes kihagyni, mert amint Holy Davis írja Fermentálás című alapművében, az áztatással aktiváljuk a magvak felületén jelen lévő tejsavbaktériumokat, amik ezáltal elkezdik felbontani a magban lévő keményítőt. Ezzel lerövidül a főzési idő, ízletesebb és könnyebben emészthető lesz az étel. 
Ezt a fogást eredetileg sült toulousi kolbásszal tálalják, ami enyhébb fűszerezésű, mint általában a magyar kolbászok, de gondolom nem szentségtörés jó minőségű hazai kolbászt sütni mellé, ha esetleg hiányoljuk az effajta kiegészítést. Nekem eddig tökéletesen elég volt mellé a tojás is.

Recept:

  • 500 g apró szemű lencse
  • 100 g nagyszemű lencse
  • 100 g beluga lencse
  • 2 fej hagyma
  • 1 póréhagyma zöld része
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 sárgarépa
  • 3 zellerszár
  • 1 konzerv hámozott paradicsom (vagy 3 friss, hámozott, kockázott)
  • 1 kis doboz (70g) sűrített paradicsom
  • 2 teáskanál cukor
  • 2 dl száraz vörösbor
  • 5-6 evőkanál olívaolaj
  • 2 babérlevél
  • 2-3 ág kakukkfű levelei
  • só, frissen őrölt bors
  • 5 dl zöldség alaplé, vagy víz
A lencséket megmossuk és kétszeres mennyiségű vízben áztatjuk egy éjszakán át.
A hagymát, fokhagymát, felaprítjuk, a répát kockákra vágjuk, nagy lábasba tesszük 4 evőkanál olívaolajjal együtt, 5 percig főzzük. Hozzáadjuk a feldarabolt zellerszárat és a karikákra vágott póréhagymát. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük a kakukkfűvel és a babérlevelekkel, elkeverjük benne a cukrot. Rátesszük a kétféle paradicsomot, további öt percig főzzük erős tűzön. Leszűrjük a lencséket és a paradicsomos alaphoz keverjük. Felöntjük a borral és az alaplével, vagy vízzel.
Körül-belül 45 percig főzzük, amíg a lencse teljesen megpuhul és a folyadékot szinte teljesen magába szívta. Ez nem főzelék-szerű, leveses étel, nem kell tocsognia a lében. Ha szükséges, még sózzuk, borsozzuk.
Tálaláskor bőven meglocsoljuk olívaolajjal, frissen vágott petrezselymet hintünk rá. 
Buggyantott-, vagy tükörtojással kitűnő, de ha autentikusak szeretnénk lenni, süssünk hozzá kolbászt, abból is a kevésbé fűszeres, pirospaprika nélküli változatot.


1 megjegyzés:

ulequiett írta...

Mohegan Sun Pocono - MapYRO
‎Mohegan Sun Pocono · ‎New Casinos · ‎Mychoice Casino · 동해 출장마사지 ‎Casino Bonus Deals 과천 출장마사지 · ‎Mychoice Casino · ‎Top 10 Mobile Casinos in 전라남도 출장샵 the UK · ‎Best 김천 출장안마 Casino Online 속초 출장안마

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...