Ezt a fogást eredetileg sült toulousi kolbásszal tálalják, ami enyhébb fűszerezésű, mint általában a magyar kolbászok, de gondolom nem szentségtörés jó minőségű hazai kolbászt sütni mellé, ha esetleg hiányoljuk az effajta kiegészítést. Nekem eddig tökéletesen elég volt mellé a tojás is.
Recept:
- 500 g apró szemű lencse
- 100 g nagyszemű lencse
- 100 g beluga lencse
- 2 fej hagyma
- 1 póréhagyma zöld része
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 sárgarépa
- 3 zellerszár
- 1 konzerv hámozott paradicsom (vagy 3 friss, hámozott, kockázott)
- 1 kis doboz (70g) sűrített paradicsom
- 2 teáskanál cukor
- 2 dl száraz vörösbor
- 5-6 evőkanál olívaolaj
- 2 babérlevél
- 2-3 ág kakukkfű levelei
- só, frissen őrölt bors
- 5 dl zöldség alaplé, vagy víz
A lencséket megmossuk és kétszeres mennyiségű vízben áztatjuk egy éjszakán át.
A hagymát, fokhagymát, felaprítjuk, a répát kockákra vágjuk, nagy lábasba tesszük 4 evőkanál olívaolajjal együtt, 5 percig főzzük. Hozzáadjuk a feldarabolt zellerszárat és a karikákra vágott póréhagymát. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük a kakukkfűvel és a babérlevelekkel, elkeverjük benne a cukrot. Rátesszük a kétféle paradicsomot, további öt percig főzzük erős tűzön. Leszűrjük a lencséket és a paradicsomos alaphoz keverjük. Felöntjük a borral és az alaplével, vagy vízzel.
Körül-belül 45 percig főzzük, amíg a lencse teljesen megpuhul és a folyadékot szinte teljesen magába szívta. Ez nem főzelék-szerű, leveses étel, nem kell tocsognia a lében. Ha szükséges, még sózzuk, borsozzuk.
Tálaláskor bőven meglocsoljuk olívaolajjal, frissen vágott petrezselymet hintünk rá.
Buggyantott-, vagy tükörtojással kitűnő, de ha autentikusak szeretnénk lenni, süssünk hozzá kolbászt, abból is a kevésbé fűszeres, pirospaprika nélküli változatot.
1 megjegyzés:
Mohegan Sun Pocono - MapYRO
Mohegan Sun Pocono · New Casinos · Mychoice Casino · 동해 출장마사지 Casino Bonus Deals 과천 출장마사지 · Mychoice Casino · Top 10 Mobile Casinos in 전라남도 출장샵 the UK · Best 김천 출장안마 Casino Online 속초 출장안마
Megjegyzés küldése