2020. november 21., szombat

Női szeszély

 







Kedves küllemű, nosztalgikus sütemény. Nekem a habréteg a kedvencem, így ha van félretett tojásfehérjém, ki is pótolom azt az ötöt, ami amúgy jár hozzá. Na, nem sokkal, csak kettővel. A csúcsosítástól pedig csinosabb és ropogósabb is lesz. 

Recept:

a tésztához:

  • 250 g vaj
  • 500 g liszt
  • 5 tojás sárgája
  • 1 kanál cukor
  • csipet só
  • 1 dl tej
  • 20 g élesztő
  • 2 dl sárgabaracklekvár
a habhoz:

  • 5 tojás fehérje (plusz még kettő, ha van tartalék)
  • 250 g cukor
A vajat elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a cukrot, a sót, egyenként a tojások sárgáját, majd a langyos tejben felfuttatott élesztőt. Jól kidolgozzuk a tésztát.

Kivajazunk és liszttel megszórunk egy 25x35 centis tepsit. A tésztát kinyújtjuk, a forma aljába terítjük. Fél órát pihentetjük, majd előmelegített, 180 fokos sütőben halványsárgára sütjük.

A baracklekvárt botmixerrel simára keverjük. 

A tojásfehérjéket felverjük, amikor fehéredni kezd, hozzáadjuk a cukrot, ezzel együtt verjük egészen szilárdra.

A sütőt 160 fokosra állítjuk, kivesszük a tésztát. Megkenjük a lekvárral, majd rásimítjuk a tojáshabot. Kiskanállal kis örvényeket formázunk, amiknek a végeit kihúzzuk, ezáltal csúcsocskákat alakítunk a habba.

Visszatesszük a sütőbe és addig sütjük, amíg a teteje kellemesen elszíneződik.

A tepsiben hagyjuk kihűlni, ezután kockákra vágva tálaljuk.

Az Ínyesmester receptje alapján.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...