Kedves küllemű, nosztalgikus sütemény. Nekem a habréteg a kedvencem, így ha van félretett tojásfehérjém, ki is pótolom azt az ötöt, ami amúgy jár hozzá. Na, nem sokkal, csak kettővel. A csúcsosítástól pedig csinosabb és ropogósabb is lesz.
Recept:
a tésztához:
- 250 g vaj
- 500 g liszt
- 5 tojás sárgája
- 1 kanál cukor
- csipet só
- 1 dl tej
- 20 g élesztő
- 2 dl sárgabaracklekvár
- 5 tojás fehérje (plusz még kettő, ha van tartalék)
- 250 g cukor
Kivajazunk és liszttel megszórunk egy 25x35 centis tepsit. A tésztát kinyújtjuk, a forma aljába terítjük. Fél órát pihentetjük, majd előmelegített, 180 fokos sütőben halványsárgára sütjük.
A baracklekvárt botmixerrel simára keverjük.
A tojásfehérjéket felverjük, amikor fehéredni kezd, hozzáadjuk a cukrot, ezzel együtt verjük egészen szilárdra.
A sütőt 160 fokosra állítjuk, kivesszük a tésztát. Megkenjük a lekvárral, majd rásimítjuk a tojáshabot. Kiskanállal kis örvényeket formázunk, amiknek a végeit kihúzzuk, ezáltal csúcsocskákat alakítunk a habba.
Visszatesszük a sütőbe és addig sütjük, amíg a teteje kellemesen elszíneződik.
A tepsiben hagyjuk kihűlni, ezután kockákra vágva tálaljuk.
Az Ínyesmester receptje alapján.
1 megjegyzés:
A tetejére apróra vágott dió dukál nálunk.
Megjegyzés küldése