2020. november 18., szerda

Káposztás varenyiki

 


A káposzta-szezon kezdete óta lelkesen gyártom nagyobb befőttes üvegekben a fermentált káposztát. Ehhez egy-másfél fej káposztát vékonyra gyalulok, lemérem, kilónként 20 g sóval összekeverem, egy-két órát állni hagyom. Kiforrázott befőttes üvegbe töltöm, jó szorosan. Levét is ráöntöm. Ha nem elég a saját leve, forrázott, 2%-os sóoldattal (egy liter víz, 20 g só) pótolom. Ezután jön a kreatív rész, ugyanis el kell érni, hogy minden káposzta folyadék alá kerüljön. Ehhez káposztatorzsát, répaszeletet szoktam alkalmazni, profi leszorító híján. Rácsavarom az üveg tetejét, tányérra állítom és innentől kezdődik az idő és az én türelmem játéka. Két hét után már nem bírom tovább, elkezdek rájárni, tökmagolajjal, olívaolajjal lilahagymával, hasonló módon fermentált répával vegyítve hamar apad az üveg tartalma. 
Elő is vettem a nagymamámtól örökölt kőedényt, már érik benne egy nagyobb lépték, hátha megéri a töltött káposztának valót...
Ráadásul eszembe jutott most ez a varenyiki is. Egy jó borscs mellé. 
Fermentáljatok!

Recept:

a tésztához: 

  • 1 tojás
  • 1,5 dl víz
  • 350 g liszt
  • 1 csapott teáskanál só
a káposztás töltelékhez:
  • 300 g fermentált (savanyú) káposzta, (vagy ugyanennyi gyalult édeskáposzta)
  • 2 evőkanál olaj
  • frissen őrölt bors
Keverőtálba ütjük a tojást, ráöntjük a vizet, kicsit elkeverjük. Hozzáadjuk a lisztet és a sót, gyúrni kezdjük. Alaposan átgyúrjuk, miután a tészta összeállt, gyúródeszkán dolgozzuk tovább, addig, amíg a tészta fényes felületű, sima nem lesz. Folpackkal letakarjuk, 20 percig pihentetjük.
Közben elkészítjük a káposztát: az olajon puhára dinszteljük. Ha nem fermentált káposztát használunk, sózzuk is a borsozáson kívül. Hűlni hagyjuk.
A tésztát sodrófával vékonyra (2mm) nyújtuk. Éles késsel 4x4 cm-es négyzetekre vágjuk.
A négyzetek közepére egy-egy kiskanál káposztát teszünk, átlósan félbe hajtjuk, így háromszög formákat kapunk. Széleit lenyomkodjuk.
Fazékban sós vizet forralunk, beletesszük a varenyikiket. Egy-két perc után feljönnek a víz felszínére, ezután még egy percig főzzük. Szűrőkanállal tálba szedjük, olvasztott vajjal meglocsoljuk.
Tálaláshoz adhatunk hozzá zsírjára pirított szalonnát, tejfölt.
Érdemes kipróbálni más töltelékeket is, juhtúrót egy tojással elkeverve, nagyon apróra vágott, kevés hagymával, vajon dinsztelt gombát. Ezeket ugyanúgy kicsi adagokban a tésztába hajtogatjuk.

Olia Herkules receptje alapján.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...