Elő is vettem a nagymamámtól örökölt kőedényt, már érik benne egy nagyobb lépték, hátha megéri a töltött káposztának valót...
Ráadásul eszembe jutott most ez a varenyiki is. Egy jó borscs mellé.
Fermentáljatok!
Recept:
a tésztához:
- 1 tojás
- 1,5 dl víz
- 350 g liszt
- 1 csapott teáskanál só
- 300 g fermentált (savanyú) káposzta, (vagy ugyanennyi gyalult édeskáposzta)
- 2 evőkanál olaj
- frissen őrölt bors
Közben elkészítjük a káposztát: az olajon puhára dinszteljük. Ha nem fermentált káposztát használunk, sózzuk is a borsozáson kívül. Hűlni hagyjuk.
A tésztát sodrófával vékonyra (2mm) nyújtuk. Éles késsel 4x4 cm-es négyzetekre vágjuk.
A négyzetek közepére egy-egy kiskanál káposztát teszünk, átlósan félbe hajtjuk, így háromszög formákat kapunk. Széleit lenyomkodjuk.
Fazékban sós vizet forralunk, beletesszük a varenyikiket. Egy-két perc után feljönnek a víz felszínére, ezután még egy percig főzzük. Szűrőkanállal tálba szedjük, olvasztott vajjal meglocsoljuk.
Tálaláshoz adhatunk hozzá zsírjára pirított szalonnát, tejfölt.
Érdemes kipróbálni más töltelékeket is, juhtúrót egy tojással elkeverve, nagyon apróra vágott, kevés hagymával, vajon dinsztelt gombát. Ezeket ugyanúgy kicsi adagokban a tésztába hajtogatjuk.
Olia Herkules receptje alapján.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése