2020. június 9., kedd

Zöldet! - újhagyma krémleves


A karanténban töltött hónapok zavarba ejtő befelé fordulása után különösen jól esik a koranyár  bőkezűen áradó zöldje - ezt most egy levesbe is belesűrítettem.
Sok hozzáfűzni valóm nincs is, talán csak annyi, hogy a turmixolás után a passzírozás esetleg feleslegesnek tűnik, de nem az, attól lesz igazán sima és krémes a levesünk.
Jó zöldítést!

Recept:

  • 10 db kövér újhagyma
  • 300 g friss zöldborsó (pucolás előtti súly)
  • 1 zsenge karalábé
  • 40 g vaj
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 l zöldség alaplé, vagy víz
  • 1 csokor petrezselyem, néhány bazsalikomlevél
  • só, frissen őrölt bors
  • pár csepp citromlé
  • a tálaláshoz olívaolaj, mentalevél
A karalábét meghámozzuk, kis kockákra vágjuk.
A borsót megpucoljuk.
Az újhagymák fehér részét karikákra vágjuk, a vajon és a két evőkanál olívaolajon puhára dinszteljük. Hozzáadjuk az újhagyma felkarikázott zöld szárát, ezzel is átforgatjuk.
Sózzuk, borsozzuk.
Rátesszük a karalábét, felöntjük az alaplével és 10 percig főzzük. Hozzáadjuk a borsót, még 5 percig főzzük, megszórjuk a vágott petrezselyemmel és a bazsalikomlevéllel.
Botmixerrel simára pürésítjük, majd szitán átpasszírozzuk.
Citromlével és ha szükséges, még sóval, borssal ízesítjük.
Olívaolajjal és mentalevéllel tálaljuk.
Langyosan és hidegen is kitűnő!


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...