A karanténban töltött hónapok zavarba ejtő befelé fordulása után különösen jól esik a koranyár bőkezűen áradó zöldje - ezt most egy levesbe is belesűrítettem.
Sok hozzáfűzni valóm nincs is, talán csak annyi, hogy a turmixolás után a passzírozás esetleg feleslegesnek tűnik, de nem az, attól lesz igazán sima és krémes a levesünk.
Jó zöldítést!
Recept:
- 10 db kövér újhagyma
- 300 g friss zöldborsó (pucolás előtti súly)
- 1 zsenge karalábé
- 40 g vaj
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 l zöldség alaplé, vagy víz
- 1 csokor petrezselyem, néhány bazsalikomlevél
- só, frissen őrölt bors
- pár csepp citromlé
- a tálaláshoz olívaolaj, mentalevél
A borsót megpucoljuk.
Az újhagymák fehér részét karikákra vágjuk, a vajon és a két evőkanál olívaolajon puhára dinszteljük. Hozzáadjuk az újhagyma felkarikázott zöld szárát, ezzel is átforgatjuk.
Sózzuk, borsozzuk.
Rátesszük a karalábét, felöntjük az alaplével és 10 percig főzzük. Hozzáadjuk a borsót, még 5 percig főzzük, megszórjuk a vágott petrezselyemmel és a bazsalikomlevéllel.
Botmixerrel simára pürésítjük, majd szitán átpasszírozzuk.
Citromlével és ha szükséges, még sóval, borssal ízesítjük.
Olívaolajjal és mentalevéllel tálaljuk.
Langyosan és hidegen is kitűnő!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése