Ahogy ígértem, időnként élni fogok az Ínyesmester menüajánlataival, most meg is teszem, immáron átlépve a nyári szemeszterre. Most önkényesen egyetlen desszertet emeltem ki a hétköznapok sorából, mert soha nem ettem még darafelfújtat és nagyon kíváncsi voltam rá. Nálam jött, látott és győzött. A recepten semmit nem változtattam, bár elsőre kikerekedett a szemem a hat darab tojás láttán, de spórolós nagymamámnak üzentem, hogy ne nézzen ide. Szuperkönnyű hétköznapi édesség, tartalmas leves, főzelék után, vagy uzsonnára is kitűnő. A tészta még elbír több citromhéjat, aki szereti.
Amitől igazán nyári lesz és ami nincs a képen, az a gyümölcsköret. Mondanom sem kell, ezen a téren rengeteg variációs lehetőség áll előttünk a nyár folyamán. A recept végén adok is pár ötletet: málna nyersen, meggy főzve, barack sütve - ahogy adja magát.
Recept:
- 3 dl tej
- 3 evőkanál búzadara
- 1 csipet só
- 50 g vaj
- 6 tojás
- 6 evőkanál porcukor
- 1 teáskanál vanília esszencia, vagy vaníliával érlelt kristálycukor
- 1 kezeletlen héjú citrom reszelt héja
- vaj, búzadara, mák a formák előkészítéséhez
Közben szétválasztjuk a tojásokat. A sárgáját egy nagy keverőtálban a porcukorral fehéredésig keverjük, hozzáadjuk a vaníliás ízesítést is esszencia, vagy érlelt kristálycukor formájában.
A fehérjét habbá verjük.
A főtt, vajas búzadarát elvegyítjük a tojássárgás krémmel, belereszeljük a citromhéjat, majd először belekeverjük a felvert fehérje egyharmadát, majd óvatos, alulról fölfelé irányuló mozdulatokkal a maradékot is hozzáadjuk.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Kivajazunk két 10x20-as négyszögletes formát. Az alját búzadarával, az oldalait mákkal szórjuk ki, majd elosztjuk bennük a tésztát. Egy nagyobb, magas falú tepsibe tesszük a megtöltött formákat, forró vizet öntünk köréjük, a sütőbe tesszük és 40 percig sütjük, amíg a tészta felemelkedik (szinte kibuggyan) és világosbarna lesz a felülete.
Amikor megsültek, kivesszük a sütőből és a vízfürdőből is, hűlni hagyjuk. Készüljünk föl, a tészta összeesik, ez a sorsa.
Langyosra hűlve kiborítjuk a formából. (Én az egyiket a tetejére, másikat a talpára fordítottam, ez látszik a fotón.) Megszórhatjuk porcukorral, virággal díszíthetjük, de legfőképpen adjunk hozzá valamilyen gyümölcsköretet. Magozott meggyet két-három kanál cukorral, pici fahéjjal sűrűre főzve, málnát nyersen, mézzel összeturmixolva, sárgabarackot, fügét sütve, stb., stb.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése