Ez nem a tigris, hanem tigris a gasztroblogban.
Mielőtt furcsákat gondolnátok rólam, megmagyarázom.
A mondat eredetije Kenneth Hudson újságíró-muzeológustól származik és így hangzik:"A tigris a múzeumban az tigris a múzeumban és nem a tigris", amivel a mindennapi valóság és a múzeumi tér valósága közötti különbséget próbálta érzékeltetni. Sütis példánknál maradva ez azt jelenti, hogy a márványosan csíkozott sütemény gasztronómiai keretek között tökéletesen megidézi számunkra egy tigris képét, összekapcsolja minden valódi tigrisélményünkkel, tudásunkkal vadságáról, erejéről, titokzatosságáról - de ez nem a tigris, hanem egy tigrissüti. Remélem jól okoskodok itt és Frazon Zsófi, a Néprajzi Múzeum muzeológusa és most már "tigristáros", nem fogja majd a fejét, amikor olvassa :) Ő hívta ugyanis tigrisgyűjtésre Hudson nyomán egy zárt csoportba kollégáit, ismerőseit, többek között engem is. (A gyűjtemény hamarosan elérhető lesz a Néprajzi Múzeum honlapján.)
Amikor megtudtam, hogy ezt a kissé ódivatú, kakaóval márványozott vajas kevert tésztát a skandináv országokban Tiger Cake-nek hívják (finnük tiikerikakku!), nem térhettem ki a feladat elől, hogy felvétessen a tigristárba. Bevallom először csak múzeológiai tételnek szántam, gondoltam megsütöm, lefotózom a csíkjait, aztán szevasz tigrissüti. De az a helyzet, hogy finom! Megértem az északiakat, hogy nem múló kedvencük - hűvös, korán sötétedős délutánokon nagyon jól esik a forró kávé, tea mellé.
Ránk is várnak ilyen napok bőven, szóval alakítsátok azokat a tigriscsíkokat!
Recept:
- 225 g puha vaj
- 280 g cukor
- 1 teáskanál vaníliaesszencia
- 4 tojás
- 290 g liszt
- 2 teáskanál foszfátmentes sütőpor
- 1 csipet só
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 60 ml tej
A sütőt bekapcsojuk 180 fokra.
A vajat és a cukrot habosra keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd a vaníliaesszenciát.
Egy tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport és a sót. Ezt a keveréket adagonként a vajas, tojásos cukorhoz vegyítjük, addig keverjük, amíg homogén masszát kapunk.
A tésztából egyharmadnyi mennyiséget egy kisebb tálba kanalazunk. Ebben simára keverjük a kakaóport, majd hozzáadjuk a tejet, jól eldolgozzuk.
Képzeletben három részre osztjuk a világosan hagyott tésztát. Konyhai spatulával beterítjük az előkészített forma alját egy adaggal, erre rákanalazzuk a kakaós tészta felét és óvatosan csíkokat húzunk bele, amivel valamennyire összefésüljük a kétféle felületet. Ezután jön még egy adag világos tészta, ezt is elsimítjuk, rá a kakaós réteg némi csíkozással. Végül világos tésztával zárjuk a mutatványt.
Előmelegített sütőbe tesszük, 35-40 percig sütjük, amíg a beleszúrt hústűre nem tapad már a tészta.
A sütőből kivéve rácsra borítjuk, hűlni hagyjuk.
Ezután szeletelhető.
Kávéhoz, teához csodás.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése