Régóta készítem már az ájult imámot, minden padlizsánszezon várva várt fogása nálunk. Idén viszont változtattam az eddig alkalmazott padlizsán félbevág-elősüt-megtölt metóduson, mert valahol (meg nem mondom már hol) olvastam ezt a pillangópadlizsán kifejezést, ami ugye annyira költői, hogy nem volt kérdés, ezentúl csak így készülhet ez a mesés nevű, legendákkal övezett étel. Az imám, aki elájult a fenséges íztől, vagy egy másik szóbeszéd szerint inkább a sokadik este készített fogáshoz elhasznált olívaolaj mennyiségétől, biztosan kevésbé fogta volna a fejét, ha tudta volna, emléke örökké fennmarad ebben a csodásan egyszerű kombinációban.
Az olívaolaj miatt mi se aggódjunk, egyrészt nem kell hozzá annyira sok, másrészt a padlizsán olaj nélkül mit sem ér.
Recept:
- 4 kisebb padlizsán
- körül-belül 4 evőkanál olívaolaj
- 1 kápia paprika
- 2 fokhagyma
- 1 nagy hagyma
- 1 nagy paradicsom
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 1 mokkáskanál római kömény
- 1 csokor petrezselyem
- 2,5 dl passzírozott paradicsom, vagy két evőkanál sűrített paradicsom
- 1 teáskanál cukor
- só
- kevés citromlé
- egy marék fenyőmag
Kívül-belül bekenjük olívaolajjal, olajjal megkent sütőedénybe tesszük és előmelegített, 200 fokos sütőben 25 percig sütjük.
A sütőt 180 fokosra csökkentjük, a padlizsánokat kivesszük. Ezalatt az idő alatt megpuhultak, így szépen ki lehet őket hajtogatni, mint megannyi pillangót.
Miközben sülnek a padlizsánok elkészítjük a tölteléket: egy serpenyőben 2 evőkanál olívaolajon puhára dinszteljük a vékony szeletekre vágott hagymát. Hozzáadjuk a szintén vékonyra szeletelt fokhagymát, a fahéjat és a római köményt. Átforgatjuk, majd rátesszük az előzőleg félbe vágott, kimagozott és csíkokra vágott kápia paprikát. 10 percig főzzük, amíg a paprika megpuhul, közben sózzuk. Végül hozzáadjuk a meghámozott, kimagozott, kockákra vágott paradicsomot és a felaprított petrezselymet.
Az elkészült tölteléket az elősütött padlizsánpillangókra halmozzuk. Megszórjuk fenyőmaggal.
A passzírozott paradicsomot kis lábasban felmelegítjük, enyhén sózzuk és elkeverjük benne a cukrot. Ha sűrített paradicsomot használunk, felöntjük annyi vízzel, hogy 2,5 dl legyen, ezt is sóval és cukorral ízesítjük, felmelegítjük.
A mártást a padlizsánokra és főképpen közéjük öntjük.
A sütőedényt lefedjük alufóliával, visszatesszük a sütőbe, 30-40 percig sütjük.
Melegen, langyosan, hidegen egyaránt finom. Kevés citromlével locsoljuk meg tálalás előtt.
Görög joghurttal, friss pitával fogyasszuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése