2019. október 11., péntek

Kacsacomb, párolt körte, beluga lencsés bulgur



Vasserpenyő: nekem egy 24 cm átmérőjű van, nem túl nagy, de négy kacsacomb pont belefér. Mást is lehet benne persze sütni, igyekszem is gyakran használni, mert egyre jobb lesz. Mármint a serpenyő. Vegyetek vasserpenyőt - az enyém Kolozsvárról származik.
Pecsenye kacsacomb: ez kevésbé zsíros, mint a hízott kacsa, utóbbit mindig konfitálom. A pecsenye hamarabb elkészül.
Szőlő: most hamburgi muskotályt turmixoltam és szűrtem le, ezt öntöttem a kacsa alá. Lehet bármilyen szőlő, vagy must.
Körte: még kicsit éretlen, keményebb példányokat válasszunk, hadd puhuljon csak az ízes párolólében! Nagyon finom a kacsa mellé szeletelni!
Bulgursaláta: biztos befutó. Ez a belugalencsés, gránátalmás kombó pedig igen csinos is!

Recept:

a kacsacombhoz
  • 4 pecsenye kacsacomb
  • só, frissen őrölt bors
  • 4 szem frissen őrölt szegfűbors
  • 1 dl must, vagy egy fürt szőlő leszemezve, turmixolva, átszűrve
  • 4 db vilmos körte
  • 4-5 szál friss kakukkfű
  • 1 teáskanál méz
  • 1 evőkanál citromlé
  • 3 evőkanál tokaji szamorodni
A kacsacombokat besózzuk, borsozzuk. 
A sütőt 150 fokra előmelegítjük.
Tűzhelyen felhevítünk egy vasserpenyőt, vagy ha az nincs, egy sütőbe is betehető minél vastagabb aljú edényt/serpenyőt. Körbepirítjuk a kacsacombokat, majd megszórjuk a szegfűborssal, meglocsoljuk a musttal. A serpenyőt lefedjük alufóliával, vagy ha van fedője, lefedjük. 
Sütőbe tesszük, két órát sütjük.
Közben megpároljuk a körtét: egészben hagyva meghámozzuk, majd forrásban levő vízbe tesszük, amit mézzel, citromlével, kakukkfűvel és a borral ízesítettünk. 5-8 percig forraljuk, majd szűrőkanállal kivesszük a körtéket, lecsöpögtetjük. (A főzővizet ne öntsük ki, jó kompót-alap, vagy ivólé!)
Két óra után levesszük a fedőt a kacsáról, 180 fokra kapcsoljuk a sütő hőmérsékletét és még 10-20 percig sütjük, amíg ropogós lesz a bőre. Közben a körtéket is a kacsacombok közé tesszük, kicsit meglocsolgatjuk a kisült zsírral, hogy fényt kapjanak.
Forrón, bulgursalátával tálaljuk.


beluga lencsés bulgursaláta:
  • 150 g nagyszemű bulgur
  • 50 g beluga lencse
  • 1 gránátalma
  • 1 maréknyi natúr pucolt pisztácia
  • kis csokor friss menta
  • 2 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál olívaolaj
A bulgurt váltott vízben megmossuk, lábasba tesszük, annyi vizet öntünk rá, ami ellepi, fél teáskanál sóval elkeverjük. Felforraljuk, majd lefedjük és alacsony lángon 8-10 percig főzzük, lehúzzuk a tűzről, fedő alatt még 10 percig pihentetjük. 
Közben megfőzzük a lencsét: megmossuk, forrásban lévő bő, enyhén sós vízbe tesszük, fedő nélkül közepes lángon 10 percig főzzük. Leszűrjük, lecsöpögtetjük.
A bulgurt meglocsoljuk a citrommal és az olívaolajjal, villával átkeverjük.
Salátástálba tesszük, hozzáadjuk a lencsét, a megpucolt gránátalmát, a durvára vágott pisztáciát, összekeverjük. Megszórjuk a vágott mentával.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...