2018. október 29., hétfő

Papírban sült zeller és birsalma




A zellergumónak reneszánsza van. Hogy mást ne mondjak, a világ egyik legjobbjaként számontartott koppenhágai Noma étterem idei nyári étlapjának egyik csúcspontja volt a hatalmas kebabos húsnyárs, a shawarma mintájára készült vegetáriánus nyárs, amit gombás ízesítésű szósszal kenegetett hajszálvékony zellerszeletekből rétegeztek. Látványra is elképesztő, feltételezem, hogy az íze is fantasztikus. Ebben a kisfilmben az egész menüsort megnézhetitek, érdemes!
Ennek rekonstrukciójára nem vállalkozom, de a zellerre kíváncsi vagyok a húsleves ízesítőjén, az egyébként kedvenc zellerkrémlevesemen és a Waldorf-salátán kívül is.
Ily módon megbecsült csinos zellerem számára birsalmával, zsályával, citrommal, kevéske hagymával, mézzel és vajjal sütőpapírba kötött egyszemélyes aromacsomagokat állítottam össze. A kis papírbatyukban szépen összesültek az ízek, a zeller és a birsalma nagyon jó párost alkottak. Nem csalódtam.
A papírtasakokba kerülő zöldségek, fűszerek variációs lehetősége végtelen. Az évszaknak megfelelő egy-két zöldséget, amiknek puhulási ideje közel azonos, valamennyi zsiradékot (vaj, olivaolaj, kacsazsír), fűszereket, esetleg gombát, sajtféléket tehetünk egymás mellé. Pirított bagettel, rizzsel, puliszkával akár önálló étel is lehet egy ilyen csomag.
Gondolatébresztő ötletek: gomba-újhagyma-petrezselyem-cheddar-balzsamecet, édeskrumpli-római kömény-chili-tökmag-fokhagyma, spárga--méz-citrom-újkrumpli, édeskömény-szárított paradicsom-hagyma-fetasajt-kakukkfű...




Recept:

  • 1 nagyobb zellergumó
  • 2 birsalma
  • 3 salottahagyma, vagy lilahagyma
  • 1 citrom
  • 15 friss zsályalevél
  • 5 kiskanál méz
  • 30 g vaj
  • só, frissen őrölt bors
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A zellert megpucoljuk, nyolcfelé vágjuk.
A birsalmát szintén ekkor darabokra osztjuk, hámozni nem kell, de a magházát szedjük ki.
a hagymát megpucoljuk, nyolc részre vágjuk.
Sütőpapírból körül-belül 5 db 40x40 cm-es darabokat vágunk, vagy az előre felvágottan kapható méretűt használjuk.
Mindegyik darabra teszünk zellert, citromot, hagymát, zsályát. Sózzuk, borsozzuk, egy-egy kiskanál mézzel megcsurgatjuk. A vajat kis darabokban elosztjuk az adagok között.
A papírt a zöldségek fölött egyenként összefogjuk mint egy batyut, spárgával megkötözzük, sütőtepsire tesszük, 50 percig sütjük.
A papírból kicsomagolva melegen tálaljuk. Sültek, hal, krumplipüré mellé kitűnő!




Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...