Nyűgösség ellen szerencsére vannak gasztronómiai megoldások, azaz főzni kell, mert az jókedvre derít, meleget csinál kívül-belül és örömet okoz másoknak is. Tudom, nem könnyű a szegényes kínálatból újat, izgalmasat, kedvünkre valót összehozni - nekem is a fülemen jön ki már a káposzta és a sütőtök. A friss gyümölcsökkel ugyanez a helyzet - viszont itt vannak a nyár ízeit magukba záró aszalt változatok: szilva, füge, mazsola, meggy. Mindegyik valóságos sűrítménye önmagának!
Ezekből főztem most kompótot, ami igazi ízbomba lett, kevés hozzáadott mézzel. Nagyon finom kiegészítője tejberizsnek, reggeli kásának, piskótaféléknek, felfújtaknak. De ha csak egy kis ricottát keverünk krémesre mellé, úgy is jó.
Várjuk a biztató időjárás előrejelzéseket.
Recept:
- 10 szem aszalt füge
- 100 g aszalt szilva
- 50 g aszalt meggy
- 2 evőkanál aranymazsola
- 1 evőkanál vörös áfonya
- 1 teáskanál narancsvirágvíz
- 1 csipet sáfrány
- fél citrom leve
- 1 csipet só
- 1 evőkanál méz
- 1 menta-csipkebogyó teafilter, vagy más, nem túl aromás gyümölcstea
Hideg helyen tárolva néhány napig eltartható.
A ricotta krémhez: 250 g ricottát, 1 evőkanál mézzel és egy teáskanál vanílaiesszenciát botmixerrel krémesre keverünk. Tálaláskor kis tálkákba adagoljuk a krémet, a kompót minden gyümölcséből válogatunk hozzá, megcsorgatjuk a levével is. Virágporral és reszelt citromhéjjal ízesítjük/díszítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése