2016. szeptember 14., szerda

Nyárzáró paradicsomsaláta, sütőben "buggyantott" tojás és egyéb bajokNagyon hosszadalmasan és bonyolultan fogtam hozzá ehhez az egyszerű salátához. Camino című könyvem receptjeit akartam leegyszerűsíteni, több elemet jól egymáshoz fésülni. Ebben aztán teljesen összekuszálódtam. Az étel végül elkészült, jóízűen el is fogyasztottam és a bennem dúló viharok is elcsendesültek, de ez a folyamat szimbolikus értelmet nyert számomra. Tulajdonképpen összefoglalta a nyaramat. Ugyanis többször történt meg velem ezalatt a furcsa, tagolatlan, mégis katartikus nyáron, hogy valamiben nagyon elvesztem, nem láttam sem a megoldást, sem a kapaszkodókat magam számára, aztán egy váratlan pillanatban egyszerre minden kitisztult, rendeződni látszott, úgy, hogy úgy éreztem, nem is tettem érte semmit. Ennek a tanulságai messzire vezetnek, messzebbre, mint amit itt ki tudnék/lehetne fejteni, mindenesetre megpróbálom jól elraktározni azt a felismerést, hogy a legtöbbször pontosan elég az, ami előttem van, csak máshogyan kell ránézni.
Nekem a szeptember egy második Újév, ilyenkor is annyi minden kezdődik, a nyár után új lendületet lehet venni. Mindenkinek szép őszt kívánok ezzel a késő-nyári salátával!

Recept:
Zöldfűszeres olaj:
Egy maréknyi friss menta és bazsalikom levelet leforrázunk, egy percig állni hagyjuk, leszűrjük. (A levét félretesszük, nem öntjük ki!) Mozsárba tesszük egy gerezd fokhagymával és egy csipet sópehellyel. Krémesre passzírozzuk, majd hozzáöntünk két evőkanál olívaolajat. Elkeverjük.

Joghurtos paradicsomsaláta:
Tálalótányérra kanalazunk 2 dl krémes joghurtot, ha van otthon jó minőségű mozzarellánk darabokra tépkedve rászórjuk a joghurtra. Felszeletelünk egy nagyszemű és 6-8 darab koktélparadicsomot. A joghurtra rendezzük, egy csipet sópehellyel meghintjük. Kiskanállal megpötyögtetjük a fűszeres olajjal.

Sütőben "buggyantott" tojás:
A zöldfűszerek forrázásánál használt folyadékot kis serpenyőbe tesszük. (Használhatunk bármilyen, megmosott zöldség hámozásából, illetve kidobásra ítélt szárából főzött levet.) Annyi folyadék legyen az edényben, hogy amikor beleütjük a tojást, csak a fehérjét lepje el. Egy teáskanál olívaolajat öntünk még rá, majd előmelegített, 200 fokos sütőbe tesszük. Amikor a folyadék felforrt, beleütjük a tojásokat - a serpenyő nagyságától függően kettőt, vagy négyet. Visszatesszük a sütőbe, 4 percig sütjük.
Szűrőkanál segítségével kiemeljük a folyadékból az elkészült tojásokat.

A tányéron még meglocsoljuk zöldfűszeres olajjal és a joghurtos paradicsommal, pirított bagettel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...