2016. augusztus 15., hétfő

Mejadra - fűszeres, lencsés rizs sült hagymával



A mejadrát (vagy mujaddarát, meggaddarát) a közel-keleti országok egyik legnépszerűbb és legősibb ételeként tartják számon. Három fő alkotóeleme van: a rizs, a lencse és a tetemes mennyiségű sült hagyma. Az illatos fűszereken kívül ez utóbbitól lesz ez az étel abbahagyhatatlanul finom. És az igazság kedvéért ez jelenti az egyetlen megpróbáltatást is a főzés során. Bő olajban, több részletben, forgatva sütni, vigyázó tekintetünkkel várva a megfelelő szín elérését - kényes, nem kis türelmet igénylő feladat. ( A szagról nem is beszélve.) De megéri, ez nem vitás. Az édesre és ropogósra pirult hagyma igazi koronája a mejadrának.
Mi egytálételként ettük gránátalma (aminek üde savanykássága nagyon jól kiegészíti a fűszereket!) és görög/török joghurt kíséretében, de köretként is alkalmazható bárány, vagy csirke mellé.

Recept:

  • 250 g zöld lencse
  • 4 fej hagyma
  • 3 evőkanál liszt
  • 250 ml napraforgóolaj
  • 200 g basmati rizs
  • 1 evőkanál egész koriander mag
  • 2 teáskanál egész római kömény mag
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • fél teáskanál kurkuma
  • 1 és fél teáskanál őrölt szegfűbors
  • 1 és fél teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál cukor
  • 350 ml víz
  • só, frissen őrölt bors
  • gránátalma és görög joghurt a tálaláshoz
A lencsét megmossuk, majd bő vízben tűzre tesszük. Felforraljuk, majd alacsony lángon fedő nélkül 15 percig főzzük. Leszűrjük.
A hagymákat megpucoljuk, félbe vágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. Mély tálba tesszük, megszórjuk a liszttel és a sóval, lazán összekeverjük. Serpenyőben felforrósítjuk a napraforgóolajat és három részletben ropogós-barnára sütjük benne a hagymát. Az elkészült adagokat szűrőkanállal konyhai papírtörlőre szedjük, sózzuk.
A rizst megmossuk, lecsöpögtetjük. Egy széles, jól záródó fedővel rendelkező lábas aljára szórjuk a koriander- és a római kömény magot. Közepes lángon 2-3 percig pirítjuk a magokat, majd hozzáadjuk a rizst, az olívaolajat, a fűszereket, a cukrot, sót, borsot. Jól átkeverjük, hozzáadjuk a lencsét, majd felöntjük a vízzel. Felforraljuk, majd lefedve alacsony lángon főzzük 15 percig. Főzés után még 10 percig nem emeljük fel az edény fedelét.
Tálalás előtt hozzákeverjük a sült hagyma felét. Tálalóedénybe szedjük, megszórjuk a hagyma másik felével és gránátalma maggal.
Tányérokra szedve görög joghurttal fogyasztjuk.
Yotam Ottolenghi receptje alapján.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...