2016. szeptember 22., csütörtök

Túrós varenyiki, avagy túrós tészta



Sajátos családi életünkből adódóan nálunk elég gyakran előfordul, hogy az ebédet egyes családtagok késő este, ne adj'isten éjszaka eszik meg. Ilyenkor, a dolog időbeli jellege miatt általában már nem a konyhában tartózkodom, hogy instrukciókkal és útmutatásokkal lássam el az esetleg bizonytalankodó, de éhes egyedet. Eszik amit lát - ilyen egyszerű ez.
Amikor azonban ezt a csodálatosan vékonyra nyújtott, pillekönnyű töltött tésztát kint hagytam a tűzhelyen, nem elégedtem meg a másnap üresen talált edényekkel, hanem bizony rá is kérdeztem: na mit szólsz, hogy ízlett? - nagyon szeretem a túrós tésztát, tudod! - micsoda??? letúróstésztázod a kézzel nyújtott-töltött varenyikit?? - ja, nem is láttam. finom volt!
Hát ennyi. És végülis igaza van. Ez egy túrós tészta ukrán változatban Olia Hercules receptje alapján, az én tejfölös öntetemmel és szalonnapörccel kiegészítve. De nagyon finom!!
Zárójelben jegyzem meg, hogy ugyanez a tészta természetesen más töltelékkel is elkészíthető, például párolt káposztás, vagy főtt krumplis töltelékkel, vagy hasonlóképpen a pelmenyihez, húsosan, és gombásan.

Recept:
a varenyikihez:
  • 1 tojás
  • 150 ml víz
  • 330 g liszt
  • fél teáskanál só
Keverőtálba szórjuk a lisztet, hozzáadjuk a sót és a vízzel elkevert tojást. Kézzel összedolgozzuk, majd addig gyúrjuk, amíg sima felületű rugalmas tésztát kapunk. Ha túl keménynek, nehezen nyújthatónak érezzük a tésztát, adjunk még hozzá egy-két evőkanál vizet, ha túl lágy lenne, kevés lisztet.
Gömbölyűre formázzuk, folpackba csomagoljuk és fél órát pihentetjük.

a töltelékhez:
  • 150 g lágy, krémes túró
  • 1 tojás
  • egy teáskanál só
A hozzávalókat összekeverjük.

A tészta összeállítása:




Lisztezett felületre tesszük a tésztát, félbe vágjuk. Az egyik felét visszacsomagoljuk, a másikat pedig sodrófával 2 mm vékonyra nyújtjuk. Éles késsel körül-belül 5x5 cm-es négyzetekre vágjuk. Mindegyik négyzetbe fél teáskanál tölteléket teszünk, majd háromszög alakban félbe hajtjuk, a széleket ujjunkkal megnyomkodjuk. A kész tésztacsomagokat lisztezett tálcára tesszük. Ugyanígy járunk el a tészta másik felével is. (A leeső tésztadarabokat se dobjuk ki, kifőzhetjük a többivel együtt.)
Egy széles lábasban felolvasztunk 60 g vajat. Fazékban sós vizet forralunk, amikor lobogva forr, beletesszük a varenyiki felét. Amikor a csomagocskák feljönnek a víz felszínére még fél percig forraljuk, majd szűrőkanállal az olvasztott vajra szedjük, óvatosan összerázzuk. Ezután kifőzzük a következő adagot.

Tejfölmártás:
10 dkg kolozsvári szalonnát, vagy olasz pancettát kockákra vágunk, serpenyőben zsírjára sütjük. A szalonnakockákat szűrőkanállal kiszedjük a zsírból.
2 dl tejfölt elkeverünk fél teáskanál sóval, egy teáskanál borecettel és egy evőkanál szalonnazsírral.

A varenyikit a tejfölmártással és a szalonnakockákkal tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...