2016. augusztus 2., kedd

Rozmaringos-szőlős focaccia




Kiállításmegnyitóra sütöttem ezt a focacciát, de ez egészen pontosan azt jelenti, hogy az utóbbi két hétben (fülledt kánikula ide, vagy oda) szinte minden nap készült valamilyen formában. Először teszteltem, hogy egyáltalán milyen. Megállapítottuk, hogy jó - akkor különböző ízváltozatok kerültek kipróbálásra. Azután jött a megnyitó (a Perbáli Búcsú Helyiérték című csoportos kiállítása), debütálás élesben, nagy sikerrel. Azóta meg így maradtam, focaccia-sütősen. Merthogy maga az előkészítés nem nagy munka (pláne gépesítve), kelni magától kel és nagyon gyorsan megsül, ezért remek vendégváró, vendégmarasztaló.
A szőlős változat különleges az édeskés beütés miatt, de készült már színes koktélparadicsommal, cukkinivel, olajbogyóval - mindenhogy jó. A sok rozmaringot viszont ki nem hagynám egyikből sem, mert az valami fantasztikus ízt ad neki!
Ha kérhetek valamit, próbáljátok ki száraz fehérborba mártogatva enyhe esti szellőben, alkonyatkor.

Recept:

  • 700 g (jó minőségű) finomliszt
  • 7 g instant élesztő
  • 4 dl meleg víz
  • 12 evőkanál olívaolaj
  • 1 púpozott teáskanál cukor
  • 1 teáskanál só
a sütéshez:
  • 2 friss rozmaring ág
  • 1 evőkanál nagy szemű tengeri só
  • 1 nagy fürt lehetőleg mag nélküli szőlő
  • 3 evőkanál olívaolaj
Az élesztőt 2 dl meleg vízbe szórjuk, hozzáadjuk a cukrot, elkeverjük. 5 percig állni hagyjuk.
A lisztet nagy keverőtálba szórjuk, elkeverjük a sóval, majd hozzáadjuk az élesztős keveréket, a maradék 2 dl meleg vizet és az olívaolajat. Dagasztókaros konyhai robotgéppel, vagy kézzel alaposan kidagasztjuk. Ha szükséges tegyünk még hozzá kevés meleg vizet - a jól eldolgozott tészta végül viszonylag lágy maradjon, egy fokkal lágyabb, mint a pizzatészta.
Olajos késszel körbesimítjuk, kerekre formázzuk a tésztát, majd konyharuhával letakarva 1-1,5 órát kelesztjük.
Amikor megkelt, sima felületen enyhén átgyúrjuk. Egy 30 x 40 cm-es nagy, peremes sütőtepsit, vagy két kisebbet megkenünk olívaolajjal. Beletesszük a tésztát és a tenyerünkkel húzva-nyomkodva kitöltjük vele a tepsit. Az ujjbegyünkkel mélyedéseket nyomkodva is maradásra bírhatjuk a rugalmas tésztát.
Formázás után sűrűn megtűzdeljük rozmaring levelekkel, belenyomkodjuk a szőlőszemeket és eloszlatunk rajta két evőkanál olívaolajat. Végül megszórjuk a durva szemű sóval. Még fél órát kelesztjük.


Közben felforrósítjuk a sütőt 220 fokra.
Az előmelegített sütőben körül-belül 20 percig sütjük, amíg a teteje világos zsemleszínűre sül.
A sütőből kivéve hűlni hagyjuk, majd szeletekre vágjuk. (Családi körben a tépkedés is engedélyezett.)



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...