Nem gondoltam, hogy a parmezán helyett pirított kenyérmorzsával tálalt tészta ennyire finom. Azt kell mondjam, ropogósságával egész más dimenziókba helyezi a lágy tészta fogyasztását. Még az ilyen, az egyszerűek között is minimalistának számító, csak fokhagymából, szardellából, kevéske fehérborból és pár szem koktélparadicsomból készülő 10 perces mártásokkal készülőkét is.
A recept az olasz nyelvű, Szicíliában vásárolt szakácskönyvemből való. Ebben spagettivel ajánlják, de én most picit rákattantam az egyedi tésztaformákra. Egyik beszerzésem a strozzapreti, nevéből adódóan különös háttértörténetekkel. A szó papfojtogatót jelent, aminek értelmezési tartománya viszonylag széles: vagy a papok fulladnak bele a tésztaevésbe, vagy az azt kézzel készítő asszonyok férjei a bosszankodásba, hogy a papok eszik meg a tésztát. De lehet, hogy egyszerűen a csavarás asszociációkat ébresztő mozdulata ihlette az elnevezést.
Szerencsére nekünk ezzel már nincs dolgunk, csak élvezhetjük ezt a kecses formát akár ezzel az egyáltalán nem fojtogató szósszal.
Recept:
- 400 g strozzapreti, vagy spagetti
- 6-7 db szardella
- 2 gerezd fokhagyma
- 200 g koktélparadicsom
- 1 dl száraz fehérbor
- 2 evőkanál kenyérmorzsa (lehetőleg házi)
- 1 csokor friss petrezselyem
- 5 evőkanál olívaolaj
- só, frissen őrölt bors
A tésztát sós, forrásban lévő vízben al dente puhaságúra főzzük.
Közben a maradék 4 evőkanál olívaolajhoz adjuk a finomra vágott fokhagymát és a szardellákat. Egy percig pirítjuk, amíg a szardella szétolvad. Felöntjük a borral, elforraljuk. Hozzáadjuk a koktélparadicsomokat, amiket előzőleg egy késsel bemetszettünk. Enyhén megnyomkodva pár percig főzzük, közben sózzuk, borsozzuk.
A tészta főzővizéből egy decit a mártáshoz adunk. A tésztát leszűrjük, összekeverjük a paradicsomos mártással. Ha szükséges, még sózzuk.
Tálaláskor megszórjuk a vágott petrezselyemmel és a pirított morzsával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése