2015. december 1., kedd

Egy maradék új élete: palacsintametélt-tócsni


Szívügyem a maradékhasznosítás és nem csak a manapság előtérbe kerülő globális, lokális és perszonális gazdasági problémák miatt. Egyszerűen ajándéknak érzem a megmaradt ételeket, illetve legtöbb esetben csak ételek részleteit. Felszabadító terepet jelentenek a főzésben, segítségükkel lehet leginkább rögtönözni, kombinálni a kötöttséget a képzelettel. Lábasban maradt szaftok, ízes olajok, kevéske rizs, sült zöldségek, csodásan kelnek új ételben új életre. Sokszor azért nem kerül itt lejegyzésre egy-egy finom étel, mert a recept egyik fő alkotóeleme olyan maradék, aminek nem tudom leírni a receptjét, mert teszem azt egy fűszeres ragu mártása, amiből készült egy szuper rizottó. Ezért csak biztatnék mindenkit, jól gondolja meg, mielőtt bármit is kidobna, vagy idő előtt elmosogatna egy serpenyőt...
Ez a mai palacsinta-tócsni is így született: kicsit meglendült a kezem, amikor a lisztet raktam a keverőtálba, ebből kifolyólag túl sok palacsintát kellett megsütnöm. Letakartam a maradékot és alig vártam a másnapot, hogy megsüssem belőlük ezeket a fűszeres új-palacsintákat. Az 5 palacsintából 6, vagy 7 nem kicsi, nagyon finom és nagyon laktató tócsni lett. Bőséges reggeli, salátával, főzelékkel ebéd, vagy vacsora válhat belőle.

Recept:
  • 5 db kész palacsinta
  • 3 tojás
  • 1 teáskanál piros currypaszta
  • fél teáskanál só
  • fél nagyon érett avokádó
  • olaj a sütéshez
  • fél zöldcitrom leve a tálaláshoz
A palacsintákat egyenként feltekerjük, majd éles késsel 2-3 mm széles csíkokra vágjuk.
A currypasztát keverőtálba tesszük, hozzáadjuk az egyik tojást, villával simára keverjük. Belekeverjük a másik két tojást is, sózzuk. Hozzáadjuk a palacsintametéltet és a kockákra vágott avokádót. Óvatosan, de alaposan összekeverjük.
Serpenyőben olajat forrósítunk. Egy villa és egy kanál segítségével (nekem így ment a legkönnyebben) tenyérnyi adagokat teszünk a masszából az olajba. Spatula segítségével kissé el is lapítjuk őket. Közepes tűzön mindkét oldalát pirosra sütjük, konyhai papírtörlőre szedjük.
Melegen, zöldcitrom levével meglocsolva fogyasztjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...