2015. november 9., hétfő

Paszternákos tarte Tatin




Hugh Fearnley-Whittingstal mindig fontos és jó ügyek mellé áll. Kitartóan kampányolt az ellen, hogy a nagyüzemi módszerekkel végzett halászat során feleslegként keletkezett "értéktelen" halakat szemétként kezeljék és egyszerűen visszasöpörjék a tengerbe. Valamennyit sikerült is alakítani az ésszerűtlen és pazarló szabályokon. Saját birtokán, de szerte a világban is mindig a helyi jellegzetességeket figyelembe véve és azokat maximálisan tiszteletben tartva gazdálkodik és főz. Legutóbb a paszternákokért emelte fel szavát, amit Angliában tonnaszám nem vesznek át a termelőktől, mert nem felelnek meg az előírt méretnek, vagy formának. Szép hosszú cikket írt erről, amiből azért kiolvasható, hogy eléggé fölhúzta magát ezen a dolgon, nem is csodálom. Egyszerűen nem értem, miért kell az embereket teljesen értelmetlen dolgokra rászoktatni, például, hogy egy répának egyenesnek kell lennie, vagy a krumpli csak bizonyos méretben megfelelő...
Én most nem paffogok tovább ezen, annál is inkább, mert nálunk egyelőre a paszternákot még úgy kell vadászni a piacon. Pedig jókat lehet vele főzni! Például levest, vagy latkeszt, de keverhetjük ünnepi kuszkuszba is. Most pedig itt egy fordított lepényke, szép színes és finom édes-savanykás.

Recept:

  • 270 g kész, kinyújtott leveles tészta
  • 2 evőkanál olaj
  • 3 közepes paszternák
  • 1 közepes cékla
  • 2 közepes fej lilahagyma
  • 2 evőkanál barna nádcukor
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • 20 g vaj
  • 10 levél friss rozmaring
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 buffala mozzarella
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A paszternákot és a céklát hámozzuk meg, majd vágjuk másfél centis karikákra. A lilahagymát megpucoljuk, negyedekre vágjuk.
Egy 32x20 centis fém tepsibe öntjük az olajat, a tűzhelyre tesszük, beletesszük a zöldség karikákat és a hagymát. Közepes lángon mindkét oldalukat elősütjük, közben úgy rendezgetjük, hogy egy rétegben fedjék az edény alját. Közben a cukrot, a balzsamecetet és 30 ml vizet összekeverünk egy pohárban. Ezt az öntetet a sült zöldségekre öntjük, majd rámorzsoljuk a vajat és rászórjuk a rozmaringot. Alufóliával lefedjük és betesszük a sütőbe. 40 percig sütjük.
Amikor a zöldségek megpuhultak és a folyadék is majdnem teljesen elfőtt, kivesszük a sütőből. Levesszük az alufóliát és ráborítjuk a kinyújtott tésztát, az oldalakon kicsit be is nyomkodjuk, az esetleges fölösleget levágjuk. Villával pár helyen megszurkáljuk, majd visszatesszük a sütőbe, amit átállítunk 190 fokra. Még 10-15 percig sütjük, amíg a tészta aranybarna színt kap. 10 percig még pihentetjük a formában, majd egy megfelelő méretű tálat borítunk a tetejére és átfordítjuk rá a lepényt. Lehet, hogy késsel kicsit segíteni kell és néhány elcsúszott zöldségkarikát is a helyére kell igazítani.
Tálaláskor falatokra tépett lágy mozzarellával szórjuk meg, esetleg még borsozzuk és egy kis olívaolajjal is meglocsolhatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...