A pavlova nem tud más lenni, csak műalkotás. Bármilyen formát sikerül is kanyarítani a puha habarcsból, a sütés közben megszilárduló puhaság hihetetlenül dekoratív lesz. A tejszínhab és a gyümölcs csak tovább fokozza ezt a burjánzó látványt. Csodálatosan mutat piros gyümölcsökkel is, de én most pasztellben utaztam és a savanykás (és zöld) rebarbarával párosítottam, aztán még nőiesebbé tettem a bodzavirág-szórással. Vannak ilyen napok.
Én most két lapot sütöttem, hogy a kettő közé is tehessek egy kis savanykás réteget. Így a ropogós-édes (hab), a savanykás-krémes (rebarbara) és a semleges-krémes (tejszínhab) kellemesen váltakoztak és olvadtak össze, nem feledtetve a fogyasztóval, hogy a habkönnyű álca mögött komoly tartalmak rejtőznek.
Recept:
- 4 tojásfehérje
- 1 púpozott evőkanál kukoricakeményítő
- 2 teáskanál fehérborecet
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 225 g cukor
- 350 g rebarbara
- 100 g cukor
- fél teáskanál őrölt gyömbér
- fél rúd vanília kikapart magjai
- 1,5 dl tejszín
- bodzavirág és 1 evőkanál natúr pisztácia, vagy mogyoró a díszítéshez
A kukoricakeményítőt elkeverjük az ecettel és a vaníliakivonattal. A tojásfehérjét keverőtálba tesszük, habbá verjük. További keverés közben fokozatosan hozzáadjuk a 225 g cukrot és a keményítős keveréket. Kemény, csíkot húzó habot kell kapnunk.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. Kanállal két, körül-belül 20 cm átmérőjű korongot simítunk rá a habból úgy, hogy ne érjenek össze.
Sütőbe tesszük és 50-55 percig sütjük, amíg a felülete enyhén rózsaszín lesz és kis repedések is megjelennek rajta.
Közben megcsináljuk a rebarbarás tölteléket: A rebarbarát megpucoljuk és másfél centis darabokra vágjuk. Edénybe tesszük, rászórjuk a cukrot, a gyömbért és a vaníliát, erős lángon főzni kezdjük. Csak a legelején keverjük, amíg levet ereszt, később csak rázogassuk, hogy ne pépesedjen a rebarbara. Addig főzzük, amíg a lé, amit közben ereszt besűrűsödik, de a rebarbara-darabok nem főnek szét teljesen. Ez körül-belül 10 perc.
Tálalás előtt keményre verjük a tejszínhabot. A pisztáciát, vagy mogyorót késsel apróra vágjuk.
A megsült pavlovákat hűlni hagyjuk, majd az egyiket tálaló tálra tesszük, rátesszük a rebarbara felét. Beborítjuk a másik koronggal, erre halmozzuk a tejszínhabot, majd ráterítjük a rebarbara másik felét. Bodzavirággal és vágott pisztáciával/mogyoróval díszítjük és meglocsoljuk a rebarbara-sziruppal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése