A borscsnak van nyári megfelelője is. Kholodnyik-nak (lengyelül chlodnik) hívják és szerencsére ugyanolyan finom és ugyanolyan tündöklő. Ráadásul rendkívül egyszerű: előző este megfőzzük a céklát az ízesített vízben, másnap leszűrjük és csak a tálalással kell törődnünk. Ami nem keveset tesz hozzá az összhatáshoz: a hozzáadott tejföl még jobban összehozza az ízeket és bónuszként még a telített színből a pasztellbe való átmenetet is tanulmányozhatjuk. A levesbetétként szolgáló aprított főtt tojás, uborka, és zöldfűszerek kellemes ropogtatni valót szolgáltatnak és tartalmasabbá is teszik ezt az üdítő, nagyon egészséges levest.
Recept:
- 5 db közepes friss cékla leveleivel együtt
- 1,5 l víz
- 1,5 teáskanál só
- 2 teáskanál méz
- 2 teáskanál vörösborecet
- frissen őrölt bors
- tálaláshoz: egy főtt tojás, egy kisebb uborka, egy csokor snidling, kevés kapor
- 2 dl tejföl
Másnap leszűrjük, megkóstoljuk: kellemesen sósnak és savanykásnak kell lennie.
A főtt tojást, uborkát, snidlinget és kaprot apróra vágjuk. Tálban összekeverjük.
Tálaláskor egy - egy kanál tejfölt teszünk a tányérokba, megszórjuk az apróra vágott főtt tojásos keverékkel, majd rámerjük a levest. Elkeverve fogyasztjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése