2015. június 13., szombat

Hideg céklaleves forró napokra




A borscsnak van nyári megfelelője is. Kholodnyik-nak (lengyelül chlodnik) hívják és szerencsére ugyanolyan finom és ugyanolyan tündöklő. Ráadásul rendkívül egyszerű: előző este megfőzzük a céklát az ízesített vízben, másnap leszűrjük és csak a tálalással kell törődnünk. Ami nem keveset tesz hozzá az összhatáshoz: a hozzáadott tejföl még jobban összehozza az ízeket és bónuszként még a telített színből a pasztellbe való átmenetet is tanulmányozhatjuk.  A levesbetétként szolgáló aprított főtt tojás, uborka, és zöldfűszerek kellemes ropogtatni valót szolgáltatnak és tartalmasabbá is teszik ezt az üdítő, nagyon egészséges levest.

Recept:

  • 5 db közepes friss cékla leveleivel együtt
  • 1,5 l víz
  • 1,5  teáskanál só
  • 2 teáskanál méz
  • 2 teáskanál vörösborecet
  • frissen őrölt bors
  • tálaláshoz: egy főtt tojás, egy kisebb uborka, egy csokor snidling, kevés kapor
  • 2 dl tejföl
A céklák leveleit szárral együtt levágjuk, de nem dobjuk ki. A céklákat meghámozzuk, kockákra vágjuk. Lábasba tesszük a megmosott, ép, szebb száras levelekkel együtt. Felöntjük vízzel, sózzuk, hozzáadjuk a mézet és a vörösborecetet. Felforraljuk, majd közepes lángon 1- 1,5 órát főzzük. szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni.
Másnap leszűrjük, megkóstoljuk: kellemesen sósnak és savanykásnak kell lennie.
A főtt tojást, uborkát, snidlinget és kaprot apróra vágjuk. Tálban összekeverjük.
Tálaláskor egy - egy kanál tejfölt teszünk a tányérokba, megszórjuk az apróra vágott főtt tojásos keverékkel, majd rámerjük a levest. Elkeverve fogyasztjuk.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...