Ismét egy héjában készült étel, ezúttal batáta, azaz édeskrumpli és "sima" krumpli lett kitéve a boncolás nem túl kíméletes műveletének, de szerencsére ez csak előnyükre vált. Megsült belsejüket különböző kiegészítésekkel töltöttem vissza héj-önmagukba, amivel gyakorlatilag önálló fogássá váltak. Kevés zöldsalátával kiegészítve tökéletes vacsorának szavazom meg, de köretként is megállják a helyüket bármilyen hal- vagy hússült mellett.
A visszatöltésnél nyugodtan megpúpozhatjuk az eredeti formát, a vékony héjak meglepő módon jól tartanak. Bónuszként pedig valóban ehetők is.
Lazaccal töltött sült édeskrumpli:
- 2-3 édeskrumpli (batáta)
 - 100 g friss lazac
 - 100 g füstölt lazac
 - 40 g vaj
 - só, frissen őrölt bors
 - pár szem kapribogyó
 
A friss lazacnak sós vizet forralunk egy edényben, beletesszük a halat, megvárjuk, amíg a víz újra felforr, majd elzárjuk alatta a tüzet és lefedve 10 percig állni hagyjuk. Kivesszük a vízből, lecsöpögtetjük, lefejtjük a bőréről. Tálba tesszük a feldarabolt füstölt lazaccal együtt. Hozzáadjuk a vajat, enyhén sózzuk, borsozzuk, villával összekeverjük. A megsült édeskrumplik héját óvatosan megbontjuk, kanállal kiszedjük a belsejét, ezt is a lazacos krémhez adjuk. Pár csepp citromlével is ízesítjük.
A krémet visszatöltjük a krumplihéjba, kapribogyóval megszórjuk, majd az egészet újrasütjük, de már csak 10 percig.
Sült krumpli karfiolos töltelékkel
- 4-5 közepes méretű krumpli
 - 100 g karfiol
 - 1 dl tejszín
 - 1 babérlevél
 - só, frissen őrölt bors
 - 30 g vaj
 
Közben a tejszínben és annyi vízben, amennyi ellepi, megfőzzük a karfiolrózsákat. A főzőléhez adjuk hozzá a babérlevelet és sót.
Amikor a krumpli megsült, késsel megbontjuk a héját, kanállal óvatosan kivájjuk a belsejét, amit keverőtálba teszünk. Hozzáadjuk a szűrőkanállal lecsöpögtetett karfiolt, villával összekeverjük. Kevés főzőlevet adunk hozzá, hogy krémes legyen. Sózzuk, borsozzuk. 
A krémet visszatöltjük a krumplihéjba, egy-egy darabka vajat teszünk mindegyik tetejére, majd 10 percre visszatesszük a sütőbe.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése