2015. január 28., szerda

Almakényeztetés



Tényleg találó ez a cím, ennyit bíbelődni pár almával komolyan túlzás, majd meglátjátok a receptben. Mint a kényeztetésnek általában, ennek sem voltak racionális okai, egyszerűen csak jól esett. Jól esett komolyan venni, hogy a hársfateában főzés egészen más ízt ad majd az almának, mint egy sima víz és hogyha mindez hársmézzel párosul, az már maga az "Unter den Linden". És meg kell hogy mondjam, mint a (jófajta) kényeztetésnek általában, ennek is meglett az eredménye, az almák meghálálták a törődést, én pedig meglehetősen elégedett voltam és boldog.  Lehet, hogy nem is az almákat akartam kényeztetni, hanem magamat?

Recept:

  • 2-3 nagy alma (nem túl savanykás fajta)
  • fél liter sűrű, leszűrt hársfatea
  • 2 + 1 evőkanál hársméz
  • 1 evőkanál citromlé
  • fél rúd vanília kikapart magjai
  • 30 g vaj
  • 3 púpos evőkanál labneh, vagy sűrű görög joghurt (opcionális)
  • 2 evőkanál darált pörkölt mogyoró
  • 2-3 csipet virágpor
Az almákat meghámozzuk, magházukat kivágjuk, negyedekbe, majd a negyedeket is félbe vágjuk. A hársfateát edénybe tesszük, beletesszük az almát, (annyi folyadéknak kell lenni, hogy az almát éppen ellepje) a 2 evőkanál mézet és a vaníliát, felforraljuk, majd közepes lángon 5-8 percig főzzük, amíg megpuhul, de még harapható állagú. Egy másik edénybe leöntjük róla a folyadék nagy részét, csak körül-belül két evőkanálnyit hagyunk az almák alatt. Visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a vajat és a maradék egy evőkanál mézet és erős tűzön pár perc alatt kis színt adunk az almáknak.
Az így elkészített almát kis edényekbe, vagy poharakba osztjuk, ráöntünk a félre tett főzőléből egy keveset, egy-egy kanálnyi  joghurtot, vagy labnehet teszünk rá, ha használunk. Tetejére csurgatjuk a vajas-mézes krémet az edény aljáról, megszórjuk a mogyoróval és a virágporral. Langyosan fogyasztjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...