Szeretem azokat a szép nagy körtéket, amiket a piacon úgy árulnak, hogy ronda, de finom. Kinek mi a ronda ugye, nekem tetszik szabálytalan formájuk. Egyébként is, amióta láttam ezt a filmet, amiben kiderül, hogy többek között azért dobnak ki annyi tökéletesen fogyasztható zöldséget, gyümölcsöt a szupermarketek, mert valamely számomra értelmezhetetlen esztétikai értéknek nem felelnek meg, trenírozom is magam, hogy ne hagyjam ott a görbe sárgarépát, vagy a méretesebb krumplit, céklát - hámozás szempontjából még jobb is.
Na, de visszatérve a finom, lédús körtére és erre a receptre, a cukorral nagyon csínján bánjunk, a leírásban szerepel két kanál cukor, egy a körte párolásához, egy a morzsához, ennél többet semmiképp se használjunk, mert ezek a körték édesek, plusz a csoki és a kandírozott gyömbér. Ez utóbbit keleti fűszerboltokban lehet kapni és érdemes is beszerezni pár dekát, a körtén kívül karácsonyi kekszekbe is fantasztikus, nemsokára mutatok is egyet.
Addig is próbáljátok ki ezt a hideg téli estéket is átmelegítő egyszerű desszertet!
Recept:
- 2 nagy körte
- 1 púpozott evőkanál vaj
- 1 evőkanál cukor
- fél citrom leve
- 15 g kandírozott gyömbér
- 50 g 70%-os csokoládé
- 1 evőkanál cukor
- 40 g vaj
- 40 g liszt
- 2 evőkanál szeletelt mandula
Közben a kandírozott gyömbért apróra, a csokoládét durvára vágjuk. Összekeverjük a másik evőkanál cukorral.
A lisztet elmorzsoljuk a kockákra vágott vajjal, majd összevegyítjük a csokis keverékkel.
A megpárolt körtét a szirupos vajjal együtt különálló tálkákba, vagy egy nagyobb tálba rendezzük.
Egyenletesen megszórjuk a csokis morzsával, megszórjuk a szeletelt mandulával és előmelegített, 180 fokos sütőbe tesszük. (Gázsütő 6-os fokozat)
30 percig sütjük, amíg a mandula és a morzsa enyhén megpirul.
Langyosan a legjobb.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése