Kicsit hosszú a hozzávalók listája, ráadásul akad közöttük egy-két nem szokványos darab is - igazából csak egy, a tamarind paszta, amit pedig török fűszeresnél, ázsiai boltokban, Culinarisban lehet beszerezni. Egy kis doboz sokáig elég, érdemes tartani belőle otthon, indiai ételek, curry-k, chutney-k fontos ízesítője ez a tamarinduszfa gyümölcséből készülő savanykás krém.
És igen, bárányhús sem kapható minden hentesnél, de azért nagyobb piacokon, a Nagyvásárcsarnokban már találunk. Én legtöbbször a Népszínház utcai nagy török boltban szoktam venni, ahol egyébként fantasztikus a kínálat sajtokból, fűszerekből és különféle baklavákból is.
Szóval az esetleges beszerzési bonyodalmak és a hosszabbnak mondható felsorolás ne riasszon el senkit, mert nagyon finom, még másnap, hidegen is élvezhető (sőt!) ételről van szó. A recept Yotam Ottolenghi Jerusalem című remek szakácskönyvéből való. Amint írja, ez egy török gyökerekkel rendelkező fogás, viszonylag hosszú sütéssel, de egyszerű elkészítési móddal. Töltött padlizsánnak hívják ugyan, de a töltés műveletét inkább halmozásnak mondanám, ugyanis az elősütött padlizsánok megpuhult belsejére csak rá kell kupacolni a tölteléket és máris mehet vissza a sütőbe. Azután már minden szépen lassan összesül magától, a fűszerek illata közben betölti a konyhát, vendégcsalogatónak is ideális.
Recept:
- 4 közepes, vagy 6 kisebb padlizsán
- 6 evőkanál olívaolaj
- 1 és fél teáskanál őrölt római kömény
- 1 evőkanál őrölt pirospaprika
- 1 evőkanál őrölt fahéj
- 2 közepes hagyma
- 500 g darált bárányhús
- 50 g fenyőmag (vagy hámozott, vágott mandula)
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 3 teáskanál cukor
- másfél evőkanál frissen facsart citromlé
- 1 teáskanál tamarind paszta
- 3 rúd fahéj
- só és frissen őrölt bors
A megmosott padlizsánokat hosszában félbe vágjuk, szárukkal együtt. Vágott felükkel felfelé sütőedénybe tesszük, megkenjük kb. 4 evőkanál olívaolajjal, sózzuk, enyhén borsozzuk, betesszük a sütőbe és 20-25 percig sütjük, amíg aranybarnára nem sül.
Közben elkészítjük a tölteléket: a római köményt, a pirospaprikát és az őrölt fahéjat egy kis tálkában összekeverjük. A maradék két evőkanál olívaolajat serpenyőben felforrósítjuk, hozzáadjuk a felaprított hagymát és a fűszerkeverék felét. Közepes tűzön kevergetve néhány percig pirítjuk, amíg a hagyma megpuhul. Hozzáadjuk a bárányhúst, a sűrített paradicsomot, a felvágott petrezselymet, egy teáskanál cukrot, egy teáskanál sót, borsot és a fenyőmagot. Még 10 percig főzzük gyakran megkeverve.
A tálkában maradt fűszerkeverékhez még hozzákeverjük a másfél evőkanál citromlevet, a tamarind pasztát, , még 2 teáskanál cukrot, fél teáskanál sót és másfél deci vizet.
Kivesszük a sütőből a padlizsánokat, kicsit hagyjuk hűlni.
A sütő hőmérsékletét lejjebb vesszük 190 fokra.
A fűszeres pácot a padlizsánok alá öntjük. Közéjük tesszük még az egész fahéjrudakat is.
Egy evőkanál segítségével a padlizsánokra halmozzuk a fűszeres tölteléket. A sütőedényt befedjük alufóliával és visszatesszük a sütőbe. Még másfél órát sütjük, közben egyszer-kétszer meglocsolgatjuk.
Tálalás előtt hagyjuk egy kicsit hűlni. Rizzsel, vagy pitával, kenyérrel tálaljuk. Mint mondtam, hidegen is nagyon finom!
A blogon megtalálható többi Ottolenghi recept:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése