Egyszerű, vidám nyári desszert, ha kapunk sárga húsú görögdinnyét, még vidámabb. A grízes sütiről már írtam egyszer egy görög recepteket csokorba szedő bejegyzésben, de most külön is felhívom rá a figyelmet a dinnye-szezonra való tekintettel és mert ez a párosítás tényleg kiváló. Persze dinnye nélkül is ehetjük - Görögországban, ahol volt szerencsém először kóstolni a halvast (így hívják ezt a süteményt) a reggelihez volt mindig kitéve, akkor szerettem bele ezekbe a falatnyi darabokra vágott édes kockákba. Kávé, tea mellé is nagyon finom!
Ja és a dinnyét is ehetjük halvas nélkül - micsoda szabadság!
Recept (Halvas)
- 275 g búzadara
- 110 ml olívaolaj
- 25 g őrölt mandula
- 950 ml víz
- 380 g cukor
- csipet só
- 1 rúd fahéj
- 2-3 db szegfűszeg
- fél citrom lehámozott héja
Az olívaolajat lábasba öntjük, felforrósítjuk, hozzáadjuk a búzadarát és az őrölt mandulát. Közepes lángon, kevergetve megpirítjuk.
A cukorszirupból kivesszük a fűszereket és a citromhéjat. A folyadékot lassan a pirított darára öntjük. Közben kevergessük és álljunk minél távolabb, mert az elején nagyon pöfög! Tovább keverve puhára és sűrűre főzzük.
A meleg masszát egy körül-belül 23x33 cm-es tepsibe, vagy tálba simítjuk.
Kihűlés után kockákra vágjuk. Azonos méretű dinnyekockákkal tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése