2014. január 7., kedd

Vérnarancsos édeskömény saláta


Hát akkor vágjunk bele ebbe a 2014-es évbe. A karácsonyi és szilveszteri nagy főzések és evések után jól esik most visszavenni minden komolyabb fogadalom nélkül is. Ez a saláta pont jó effajta érzésekre, nagyon ízletes, frissítő, kedvcsináló. És hogy mihez csinál kedvet, ki tudja? Nekem például új ízeket kipróbálni, megfőzni sok-sok receptet az ajándék-szakácskönyvből és minél többet megosztani Veletek is. Kaptam egy másik, nagyon érdekes könyvet, ami szintén kapcsolódik a gasztronómiához és szeretném majd minél többet lapozgatni, a belőle szerzett tudást pedig alkalomadtán belecsempészni a receptekbe. Az ételek és az étkezés művészettörténeti vonatkozásait, szimbolikus jelentéseit veszi sorra alapanyagok és híres lakomák példáin keresztül. Újabb forrásanyag ahhoz a rögeszmémhez, hogy az étkezés több egyszerű éhség-csillapításnál, bár ez sem elhanyagolható szempont.
Sok jókedvet kívánok mindenkinek az Újévben, tartsatok velem továbbra is!

Recept:
  • 1 édeskömény gumó
  • 6 db vérnarancs
  • 1 citrom leve
  • kb 1 dl olívaolaj
  • 1 egész kardamom 
  • 1 csillagánizs
  • fél kiskanál édeskömény mag
  • só, frissen őrölt bors
Az édeskömény két végét levágjuk. Sérült külső burkát leszedjük. Félbevágjuk, torzsáját kivágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. Tálba tesszük.
Három vérnarancsot kifilézünk: alját és tetejét levágjuk, vágódeszkára állítjuk, éles késsel a gömb formát követve levágjuk a héját, úgy, hogy fehér bélés se maradjon a gyümölcsön. Ezután a hártyák közül kimetsszük a narancshúst. A vérnarancs filéket az édesköményhez adjuk, meglocsoljuk a citrommal és két evőkanál olívaolajjal. Meghintjük sóval és kevés borssal.
A többi narancs levét kifacsarjuk, edénybe tesszük és főzni kezdjük. Amikor már forr, hozzáadjuk a kardamomot, a csillagánizst és az édeskömény magokat. Addig főzzük, amíg körül-belül két evőkanálnyi lesz a folyadék. Elzárjuk alatta a tüzet, hűlni hagyjuk. Amikor kihűlt, tálba szűrjük és a maradék olívaolajat fokozatosan hozzákeverve sűrű öntetet készítünk belőle. Sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük, majd a vérnarancsos édesköményre öntjük. Az édeskömény zöld leveleivel díszítjük. Pirítóssal, vagy 

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...