Ismerek opera és operaénekesnő tiszteletére készült ételt is, mindkettő nagyon finom, sőt biztosan vannak még példák (aki tud, írja ide kommentben!), de az Anna Pavlova balett táncosnő tiszteletére készült habcsók-csoda szerintem a legtalálóbb. Azonnal a pillekönnyű, légies tüll szoknyácskák jutnak eszünkbe a látványtól. Valószínű, hogy maga a művésznő nem is látta az első róla elnevezett tortát, legalábbis eszerint a nagyon érdekes cikk szerint. Sőt, lehet, hogy ilyen bűnös ételekre ő nem is vetemedhetett, de merem remélni, hogy sikerekben gazdag pályája leltárában - ha csinált ilyet - büszke volt, hogy az egyik leglátványosabb desszert az ő nevét viseli.
De nemcsak gyönyörű, finom is. Ropogós, ragacsos, édes. Általában tejszínhabbal kínálják, úgy is jó, de nekem most ezzel a savanykás citromkrémmel (lemon curd), ha lehet, még jobban ízlett. A krémet elkészíthetjük pár nappal előbb, így a sütés napján, mondjuk egy szép vasárnapon csak habot kell verni és időben megsütni a pavlovát, hogy hűlni is legyen egy kis ideje, mielőtt megtöltjük és megesszük. Ez egy elég nagy adag, 5-6 személynek bőven elég.
Recept:
a Pavlovához:
- 6 tojásfehérje
- 150 g kristálycukor
- 150 g porcukor
- 1 teáskanál kukoricakeményítő
- 1 teáskanál fehérbor ecet
- 1 teáskanál vaníliaesszencia
Egy tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral. A habot spatula segítségével egy kb. 25 cm átmérőjű kör méretében szétterítjük. A közepébe kanállal mélyedést formázunk, ezzel helyet készítve a későbbi tölteléknek. 130 fokos sütőben egy órát sütjük, amíg ropogós lesz a felülete és enyhe színt is kap.
Hűlni hagyjuk.
a citromkrémhez:
- 4 kezeletlen héjú citrom finomra reszelt héja és leve
- 200 g cukor
- 100 g vaj
- 3 egész tojás és 1 tojássárgája
Nigel Slater receptje.
Összeállítás:
A kihűlt Pavlova mélyedésébe belesimítjuk a citromkrém felét. Megszórjuk 50 g serpenyőben enyhén megpirított szeletelt mandulával és pár szem fagyasztott málnával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése