2013. november 25., hétfő

Sonkába tekert harcsaszelet lencsefőzeléken


Ez egy csalás. A főzeléket csak hús feltéttel elképzelni tudók megtévesztése. Komolyan mondom, az a vékonyka szelet sonka a friss harcsaszelettel megsütve, teljesen hús-szerű ízélményt ad. És fantasztikus összehangolódást: ha hiányolnánk esetleg a lencséből a sonka-ízt, az ott van a halon, a sült citromkarika pedig éppen elég savanyúságot biztosít, amit én szintén szeretek lencséhez is, halhoz is. Természetesen egymás nélkül is jól meglennének, a lencsefőzelék számomra például tökéletes egy szelet rozskenyérrel, vagy sült répával is (gyerekeim mondjuk nagyon szeretik, ha benne főtt tarjával csinálom), a citromon sült prosciutto-s harcsa  pedig a krumplipürétől kezdve a hajdináig bármilyen körettel, zöldséggel nagyon finom!

Recept:
a lencsefőzelékhez:
  • 250 g lencse
  • 5 dl zöldség alaplé, vagy víz
  • 1 fej hagyma megpucolva, egészben
  • 2 gerezd fokhagyma zúzva, apróra vágva
  • 2,5 dl tejföl
  • 1,5 dl kefir
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 babérlevél
  • só, frissen őrölt bors
A lencsét megmossuk, egy-két órára beáztatjuk. Főzés előtt leöntjük az áztatóvizet, lábasba tesszük, felöntjük az alaplével, vagy a vízzel és lassú tűzön főzni kezdjük. Közben beletesszük az egész hagymát, a babérlevelet, a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Egy órán át főzzük fedő alatt, amíg a lencse szemek megpuhulnak. Ha túlságosan elfőné a folyadékot, egy kevéssel pótoljuk. Egy keverőtálba tesszük a lisztet, fokozatosan csomómentesre keverjük a tejföllel, majd hozzáadjuk a kefirt is. A lencse főzővizéből egy kevéssel temperáljuk a habarást, majd a főzelékhez keverjük. Jól elkeverjük, egyszer felforraljuk, majd elzárjuk alatta a tüzet. Ha szükséges még sózzuk, borsozzuk.

a sonkás harcsához:
  • személyenként 1-2 harcsaszelet
  • szeletenként egy hajszál vékony érlelt prosciutto, vagy bármilyen érlelt sonkaszelet
  • két-két citromkarika szeletenként
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 tesákanál friss kakukkfű
A harcsaszeleteket sütés előtt fél órával sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a kakukkfűvel. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Egy kis tepsit kibélelünk sütőpapírral. Minden harcsaszeletet betekerünk egy-egy szelet sonkával. A citromkarikákat a tepsibe tesszük, minden harcsaszelet alá két-két karika jusson. Ezekre helyezzük a halat. Berakjuk a sütőbe, 20 percig sütjük.

A megsült halat a citromkarikákkal együtt a lencsefőzelékkel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...