2013. november 22., péntek

Mandulás-szalonnás kelbimbó


Éhesen főzni legalább annyira veszélyes, mint éhesen vásárolni. Az utóbbi esetben "csak" a pénztárcánk bánja irreálisan felmért kapacitásunkat, ellenben üres gyomorral elkezdeni késekkel ügyeskedni, pucolni, aprítani nem minden kockázat nélkül való vállalkozás. És ez még csak a fizikai része, arról, hogy az éhség folytán meglehetősen alulműködő idegrendszer milyen hatással van a környezetre, ártatlan és nem kevésbé éhes családtagokra, ne is beszéljünk. Az effajta helyzetekre például kiváló ez az étel, maximum 20 perc alatt elkészül, egyszerű előkészületek és csak néhány alapanyag szükséges hozzá, viszont fantasztikusan finom, igazi melengető, őszi-téli étel lesz a jutalmunk, aminek elfogyasztásával megnyugszik az éhező, elsimulnak a konfliktusok, az elgurult hagymát megtaláljuk és újra kerek lesz a világ.

Recept:
  • 400 g kelbimbó
  • 80 g füstölt, húsos szalonna
  • 1 fej lilahagyma
  • 40 g vaj
  • 100 g blansírozott mandula
  • 2 dl tejszín
  • pici só
A szalonnát vékony csíkokra vágjuk. Serpenyőben alacsony lángon zsírjára pirítjuk. Közben a kelbimbó külső leveleit leszedjük, a megmaradt fejeket félbe vágjuk. A szalonnára tesszük vágott felükkel lefelé. Közepes lángon egy-két percig pirítjuk, hogy egy kis színt kapjanak. Hozzáadjuk a vajat és a vékony szeletekre vágott hagymát.Továbbra is közepes lángon 8-10 percig főzzük, időnként megkeverve. Az utolsó két percben hozzáadjuk a mandulát. Végül ráöntjük a tejszínt, megkeverjük, éppen csak felforraljuk. Ha szükséges, sózzuk. Forrón tálaljuk.
Nigel Slater receptje alapján.
2-3 személyes adag.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...