Nem is leves, inkább krém. Mégsem krémleves, mert a sűrűségét és állagát adó áztatott kenyértől anyagszerű marad, nem annyira sima. Amíg ki nem próbáltam, voltak fenntartásaim ettől a sűrítési-gazdagítási módtól, most viszont már zseniálisnak tartom. Másnapos kenyereket fel lehet használni, hozzáadni még egy-két szezonális, kéznél levő alapanyagot, mindent összeturmixolni, behűteni és kész a tápláló, frissítő, egyszerű étel. Spanyolországban állítólag mindkét levest előszeretettel készítik falusi ünnepségeken, fesztiválokon, kis poharakba adagolva, mellé egy pohár bor, utána hatalmas serpenyőben készülő paella, közben pedig szól a flamenco.
Hideg mandulaleves - Ajo blanco
- 75 g fehér kenyér, héja nélkül
- 275 g blansírozott mandula
- 3 gerezd fokhagyma meghámozva, összetörve
- 100 ml extraszűz olívaolaj
- 500 ml hideg víz
- só
- 2 evőkanál fehérborecet, vagy sherryecet
- a tálaláshoz lehetőleg mag nélküli szőlőszemek, olívaolaj
A kenyeret 5 percre beáztatjuk a vízbe, majd kicsavarjuk, de a vizet nem öntjük még ki.
A mandulát késes robotgépben finomra őröljük. Hozzáadjuk a kenyeret, az olajat, a fokhagymát, a sót, az ecetet és tovább dolgoztatjuk a gépet. Fokozatosan annyi áztatóvizet adunk még hozzá, hogy könnyű, krémes állagú legyen a végeredmény. A végén még ellenőrizzük az ízeket, hogy kellemesen savanykás, sós legyen a levesünk. Tálba öntjük, lefedjük és tálalásig hűtőszekrényben tartjuk.
Tányérokba szedve pár csepp olívaolajjal és szőlőszemekkel díszítjük.
Hideg paradicsomleves - Salmorejo
- 150 g enyhén száraz fehér kenyér, héja nélkül
- 750 g paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- 100 ml extraszűz olívaolaj
- 1-2 evőkanál fehérborecet, vagy balzsamecet
- 1/2 teáskanál cukor
- só, frissen őrölt bors
- a tálaláshoz 2 kemény tojás és olívaolaj
A kenyeret feldaraboljuk, késes robotgépben finomra daráljuk. Nagy tálba tesszük. Az előkészített paradicsomokat negyedekbe vágjuk, a robotgépbe tesszük, krémesre zúzzuk. Hozzáadjuk az olívaolajat, a fokhagymát, a cukrot, a sót, borsot és az ecetet, ezzel is elkeverjük. Az egészet összekeverjük a tálban lévő kenyérmorzsával. Ellenőrizzük, hogy elég sós, édes, savanyú-e az ízlésünknek megfelelően, majd tálalásig lehűtjük.
A tányérokban apróra vágott főtt tojással és olívaolajjal kínáljuk.
Claudia Roden: The Food of Spain című könyve alapján.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése