2013. augusztus 13., kedd

Két hideg spanyol leves

Nem is leves, inkább krém. Mégsem krémleves, mert a sűrűségét és állagát adó áztatott kenyértől anyagszerű marad, nem annyira sima. Amíg ki nem próbáltam, voltak fenntartásaim ettől a sűrítési-gazdagítási módtól, most viszont már zseniálisnak tartom. Másnapos kenyereket fel lehet használni, hozzáadni még egy-két szezonális, kéznél levő alapanyagot, mindent összeturmixolni, behűteni és kész a tápláló, frissítő, egyszerű étel. Spanyolországban állítólag mindkét levest előszeretettel készítik falusi ünnepségeken, fesztiválokon, kis poharakba adagolva, mellé egy pohár bor, utána hatalmas serpenyőben készülő paella, közben pedig szól a flamenco. 


Hideg mandulaleves - Ajo blanco
  • 75 g fehér kenyér, héja nélkül
  • 275 g blansírozott mandula
  • 3 gerezd fokhagyma meghámozva, összetörve
  • 100 ml extraszűz olívaolaj
  • 500 ml hideg víz
  • 2 evőkanál fehérborecet, vagy sherryecet
  • a tálaláshoz lehetőleg mag nélküli szőlőszemek, olívaolaj
Spanyolországban nagyon régóta és nagy területen termesztenek mandulát, konyhájukban is ehhez mérten gyakran és bőséggel használják. Nálunk sajnos nem olcsó mulatság, ezért ez az egyszerű leves is inkább különlegesség, mint hétköznapi, "ami épp otthon van" típusú étel. Egyszer-kétszer mégis érdemes elkészíteni, mert nagyon finom.
A kenyeret 5 percre beáztatjuk a vízbe, majd kicsavarjuk, de a vizet nem öntjük még ki. 
A mandulát késes robotgépben finomra őröljük. Hozzáadjuk a kenyeret, az olajat, a fokhagymát, a sót, az ecetet és tovább dolgoztatjuk a gépet. Fokozatosan annyi áztatóvizet adunk még hozzá, hogy könnyű, krémes állagú legyen a végeredmény. A végén még ellenőrizzük az ízeket, hogy kellemesen savanykás, sós legyen a levesünk. Tálba öntjük, lefedjük és tálalásig hűtőszekrényben tartjuk. 
Tányérokba szedve pár csepp olívaolajjal és szőlőszemekkel díszítjük.


Hideg paradicsomleves - Salmorejo
  • 150 g enyhén száraz fehér kenyér, héja nélkül
  • 750 g paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 100 ml extraszűz olívaolaj
  • 1-2 evőkanál fehérborecet, vagy balzsamecet
  • 1/2 teáskanál cukor
  • só, frissen őrölt bors
  • a tálaláshoz 2 kemény tojás és olívaolaj
Ehhez a leveshez vékony héjú, nagyon érett paradicsomokat használjunk. Ha vastagabb héjút kapunk csak, akkor hámozzuk meg, mielőtt a késes robotgépbe tennénk. Mindkét esetben szükséges viszont kivágni a paradicsomok szárvégeit és magjaikat is valamennyire kinyomni.
A kenyeret feldaraboljuk, késes robotgépben finomra daráljuk. Nagy tálba tesszük. Az előkészített paradicsomokat negyedekbe vágjuk, a robotgépbe tesszük, krémesre zúzzuk. Hozzáadjuk az olívaolajat, a fokhagymát, a cukrot, a sót, borsot és az ecetet, ezzel is elkeverjük. Az egészet összekeverjük a tálban lévő kenyérmorzsával. Ellenőrizzük, hogy elég sós, édes, savanyú-e az ízlésünknek megfelelően, majd tálalásig lehűtjük.
A tányérokban apróra vágott főtt tojással és olívaolajjal kínáljuk.

Claudia Roden: The Food of Spain című könyve alapján.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...