2013. július 7., vasárnap

Sült padlizsán és paprika saláta sarkantyúvirággal


Mindig is az egyik kedvenc virágom volt a sarkantyúka és ha nem felejtettem el, ültettem is magot minden tavasszal, ami aztán hol kikelt, hol nem. Ebben az évben valahogy nagyon eltaláltam a helyét, pedig semmi tudatos nem volt benne. Gyönyörűen pompázik, nem sokkal azelőtt csodáltam meg, hogy a szemem elé került ez a cikk. Eddig nem nagyon hoztak lázba az ehető virágok, nem tudom miért, de mivel ez itt van az orrom előtt és ráadásul most megtudtam, hogy a szépségén kívül még kiváló vas- és C-vitamin forrás is, nem halogathattam tovább a kóstolást. Meglepetésemre nem enyhe kis fű íze van, hanem nagyon is karakteres, határozott, enyhén borsos jellege. Azonnal salátát képzeltem alá, természetesen kedvenc nyári zöldségeimből. Lelkesedve állíthatom, hogy remekül sikerült. A virág nagyon jól passzol a szintén erőteljes ízű rukkolához, a sült padlizsán és paprika pedig fantasztikusan lágyítja az összhatást.
Ellenjavallat nincsen, bárki ehet sarkantyúkát, csak arra figyeljünk, hogy tiszta helyről szedjük és a talaj se legyen szennyezett. A virágokat pedig csak az utolsó pillanatban szórjuk a salátára, hogy nehogy összeessenek.

Recept:
  • 3 db húsos paprika, zöld, piros vegyesen, lehet sárga is
  • 2 kis padlizsán
  • olívaolaj
  • balzsamecet
  • só, bors
  • 25 dkg rukkola
  • 6-7 sarkantyúka virág, esetleg zsenge levél
A paprikákat alufóliára tesszük, 220 fokos sütőben barnulásig sütjük, közben megforgatjuk, hogy minden oldaluk egyenletesen megsüljön. A sütőből kivéve mély tálba tesszük, folpackkal szorosan letakarjuk, öt percig pihentetjük. Amikor már nem annyira forró, lehúzzuk a héját és magházukat is eltávolítjuk. A paprika húsát csíkokra vágjuk. Tálba tesszük, két evőkanál olívaolajjal meglocsoljuk, enyhén sózzuk.
A padlizsánt 1 centis karikákra vágjuk, ecsettel mindkét oldalát megkenjük olívaolajjal, sózzuk, frissen őrölt borsot szórunk rá. Sütőpapírral kibélelt tepsibe egymás mellé tesszük a padlizsánkarikákat, 220 fokos sütőben 15 percig sütjük, közben egyszer megforgatjuk a padlizsánt, hogy mindkét oldala megsüljön. 
A megsült padlizsánkarikákat összekeverjük a sültpaprika csíkokkal. Az egészet meglocsoljuk 2 evőkanál balzsamecettel.
Tálalás előtt nagy tálba rendezzük a sült zöldségeket, körberakjuk a rukkolával és a sarkantyúka levelekkel. A sarkantyúka virággal megszórva kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...