A tetején laza esetlegességgel összegyűrt tészta művészi megjelenést kölcsönöz ennek az igen finom tortának. Gyakorlatilag csupa töltelék, a tészta csak alibi, hogy vágni lehessen. Elkészítésének nehézségi foka a minimumot súrolja, csak a vajazással kell egy kicsit pepecselni. Jó szívvel ajánlom bármilyen nyári alkalomra!
Recept:
a töltelékhez:
- 125 g puha vaj
- 125 g barna nádcukor
- 130 g darált mandula (a fele mennyiség lehet darált mogyoró, natúr pisztácia)
- 1 teáskanál vaníliaesszencia
- 3 tojás
a tésztához:
- 6 db réteslap
- 100 g olvasztott vaj
- 500 g sárgabarack
- 75 g barna nádcukor
- 2 evőkanál méz
A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra (gázsütő 4-es fokozat.)
Egy réteg réteslapot a kivajazott formába teszünk, úgy, hogy a csücskei kilógjanak. (A többi tésztát addig letakarjuk nedves konyharuhával.) Megkenjük olvasztott vajjal a tésztát, a kilógó széleket is. Erre a tésztarétegre ráhelyezzük a következő réteslapot, a sarkokat elforgatva. Ezt is megvajazzuk. Négy réteslapot teszünk így egymásra, mindig kicsit elforgatva és mindig megvajazva. A negyedik réteget megkenjük a mandulás-vajas krémmel, majd a krémre rakosgatjuk a kimagozott, félbe vágott sárgabarackot. A barackok tetejét megszórjuk a 75 g barna nádcukorral és ráhatjuk a kilógó tészta-sarkokat. A megmaradt két réteslapot is megkenjük az olvasztott vajjal és kicsit meggyűrve, mint egy papírlapot, a torta közepére tesszük, enyhén meg is nyomjuk A maradék vajat még rákenjük a tésztára, megspricceljük egy kis vízzel és berakjuk a sütőbe. !5 percig sütjük, amíg szép aranybarna lesz.
A sütőből kivéve, még melegen megcsorgatjuk a mézzel, esetleg megszórhatjuk egy kevés darált mandulával. Tegyük rácsra, de a formában hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt átrakjuk egy tálaló tálra és cikkekre vágva tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése