2013. június 18., kedd

Vietnámi halas tészta


Kiváló étel a nagy melegben. Könnyen emészthető, mégis tápláló. Tűzhelyen főzni csak max. 8 percet kell és az előkészítés sem sok idő. Plusz nagyon finom. Közben pedig azt is megtudtam, hogy a durbincs tengeri sügér féle, a branzino pedig tengeri süllő. A fafülgombában pedig sok a vas. Hát így.

Recept:
  • 250 g vékony üvegtészta 
  • 1 kis méretű durbincs, vagy branzino
  • 2 evőkanál szárított fafül gomba
  • 200 g szója-, vagy mungóbab csíra
  • 1 csokor snidling, vagy újhagyma szára
  • 5 evőkanál olaj
  • 3 evőkanál halszósz
a csilis ecethez:
Két-három húsos-piros chilipaprikát (thai chilipaprika) kimagozunk, felaprítunk, mozsárban szétnyomkodjuk, egy órára sós vízben áztatjuk. Leszűrjük, egy gerezd fokhagymával, egy kiskanál sóval és három evőkanál rizs-, vagy fehérborecettel botmixerrel.pürésítjük.

Az üvegtésztát és a szárított gombát külön-külön beáztatjuk langyos vízbe, fél órára.
A halat megmossuk, megszárítjuk és kifilézzük. Lefejtjük a bőrét úgy, hogy azon maradjon 3-4 mm hús. Ezt csíkokra vágjuk, félre tesszük. A többi halhúst is csíkokra vágjuk. 
A csírát megmossuk és megtisztítjuk az esetleg megbarnult végeitől.
A snidlinget, vagy újhagymát karikákra vágjuk.
Az üvegtésztát leszűrjük, deszkára borítjuk és tízcentis hosszúságúra vágjuk.
A gombát szintén leszűrjük, de a levét ne dobjuk ki. A gomba nagyobb darabjait felcsíkozzuk.
Wokot, vagy nagy serpenyőt forrósítunk, beleöntünk 3 evőkanál olajat. Kisütjük benne a halbőrt, szűrőkanállal kivesszük, enyhén sózzuk. A wokba öntünk még két evőkanál olajat, beletesszük a gombát, a halcsíkokat és két percig sütjük. Hozzáadjuk az üvegtésztát, ezzel is sütjük két percig, közben kevergetjük és egy kis gomba-áztatóvizet löttyintünk rá. Hozzáadjuk a snidlinget/újhagymát, a csírát, a sült halbőrt és végül a halszószt. Óvatosan összekeverjük és tálaljuk. A tányérokon lime-ot és chilis ecetet locsolunk rá.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...