2013. június 28., péntek

Egreskrém bodzaszörpös zabaglionével


Az egres kicsit mostoha sorsú gyümölcs. Elveszik a sok gyönyörű piros társa mellett, amik vele egy időben érnek. Meg hát kicsit savanyú is, szúrós a bokra... Azt olvastam, hogy Franciaországban még saját neve sincs, csak makrélához való ribizliként utalnak rá és az általános felhasználására is, miszerint mártást főznek belőle. Az egresszósz nálunk is ismert, én mondjuk nem rajongtam érte gyerekkoromban, azóta nem is próbáltam. Ezzel a desszerttel viszont teljesen belopta magát a szívembe. A savanykás, hideg egreskrém a langyos és édes zabaglionével egészen fantasztikus kombinációt alkot. A zabaglione elkészítéséhez kell egy kis izommunka és türelem, de megéri!

Recept:
  • 300 g egres
  • 4 tojás sárgája
  • 4 evőkanál cukor 
  • 4 evőkanál bodzaszörp
  • 1 evőkanál vodka
Az egres végeit lecsippentjük, lábasba tesszük és annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Tíz perc alatt puhára főzzük. Leszűrjük, majd szitán áttörjük, lehűtjük.
Tálalás előtt az egreskrémet elosztjuk négy pohárban.
A tojássárgákat nagy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot és kézi habverővel fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a bodzaszörpöt és a vodkát is. Lábasban vizet forralunk, a keverőtálat beleillesztjük a lábasba, de úgy, hogy az alja ne érjen a vízbe. Habverővel folyamatosan keverve addig főzzük a krémet, amíg habos és sűrű lesz. Ez 8-10 percig is eltarthat és közben keményen kell dolgozni, nem állhat meg a kezünk, mert akkor összeugorhat az alja. 
Amikor a tojáskrém is kész, elosztjuk az egreskrémmel már kibélelt poharakban. Azonnal tálaljuk. Adhatunk hozzá vékony mandulás kekszet, vagy ropogós cantuccinit.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...