Ez az egyik étel, amit azért tanultam meg főzni, mert a férjemnek gyerekkori emlékek kapcsolódnak hozzá. Azelőtt soha nem hallottam róla, ezért a jó öreg Horváth Ilona receptjét használtam első próbálkozásra és azóta ki is tartok mellette, mert bevált. Most már az egész család szereti, de én azért időről időre újítok rajta egy kicsit. A legfőbb változtatás mostanában, hogy a kisült stíriait kifordítom az edényből, ezzel az alsó réteget komoly megmutatkozási lehetőséghez juttatva. Egy ilyen fordulatnak pedig akkor már legyen értelme, így jött a sült-gyümölcs réteg ötlete. Ezzel a változtatással - főleg, ha egyszemélyes tálkákban sütjük - igazi sütemény-jellege lesz az amúgy inkább egyszerű édes tésztának titulált ételnek.
A meggy nagyon jó kontraszt mind színben, mind ízben a tésztával, de el tudom ugyanezt képzelni szilvával, barackkal, vagy például fügével is, még az aszalt változatokat sem kizárva. A gyümölcsökhöz használt fűszerek (pl. fahéj, kardamom, gyömbér) és alkoholos italok (borok,, likőrök, ne adj isten pálinkák) is további kísérletezésre buzdítanak - remélem nem csak engem. Tehát ismét egy szép kapcsolat kezdetéhez érkeztünk.
Recept:
a tésztához:
- 50 dkg tehéntúró
- 20 dkg liszt
- 1 tojás
- fél teáskanál só
- 1 evőkanál tejföl
- 50 g puha vaj
- 3 tojás külön választva
- 3 evőkanál cukor
- 1 teáskanál vanília esszencia
- 3 dl tejföl
- 2 evőkanál őrölt mandula, vagy 4 evőkanál szeletelt mandula
- 1 kg meggy
- 4 evőkanál portói
- 1 rúd vanília
- 3 evőkanál cukor
A tésztához valókat összegyúrjuk. Lisztezett deszkán 3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd tenyérnyi széles csíkokra vágjuk, a csíkokat pedig másfél centi szélesre metéljük.Közben erősen lisztezzük, hogy a csíkok ne ragadjanak össze. Lobogva forró vízbe tesszük a tésztát. Újra forrástól számítva 3 percig főzzük, leszűrjük, lecsöpögtetjük.
A mártást még a tészta kifőzése előtt elkészítjük: egy nagyobb keverőtálban a vajat habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, ezzel is jól elkeverjük. Hozzáadjuk a tejfölt és a vaníliát. A tojásfehérjét habbá verjük, óvatosan ezt is a mártáshoz adjuk.
Egy tűzálló tálat, vagy több kisebb kerámia formát kivajazunk és megszórunk darált, vagy szeletelt mandulával. A tál(ak) alját egy rétegben befedjük a sült meggyel.
A kifőtt, lecsöpögtetett tésztát elkeverjük a mártásban. A mártásos tésztát pedig elosztjuk a formákban, vagy az egy nagy formába öntjük. Előmelegített, 190 fokos sütőben (gázsütő 5-ös fokozat) kb. fél órát sütjük, amíg a teteje aranysárga lesz és a közepe is átsült. Kivesszük a sütőből, néhány percig hűlni hagyjuk. Egy kést körbehúzunk a forma és a tészta között, hogy meglazítsuk, majd tányérra, vagy tálra borítjuk a stíriai metéltet. Így a meggyes réteg felülre kerül.
Azonnal fogyasztható, de langyosan is finom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése