2013. április 9., kedd

Vietnámi marha hátszín rizstésztával


Hazajöttem, farkas éhes voltam, kiderült, hogy más is farkas éhes és még sietnie is kell. "Főzzél gyorsan, de valami olyat, hogy kibírjam utána az edzést." Ilyen kedves unszolásra, felelősségem teljes tudatában láttam munkához. Egy órán belül kész volt minden, evéssel együtt. És ezt nem a magam dicséretére mondom, hanem az ételére - egy ilyen finom, komplett, tápláló ebéd simán elkészül ennyi idő alatt. Jó, azt hozzá kell tennem, hogy az alapanyagok megvoltak és a vietnámi konyhát taglaló szakácskönyvemet már napok óta lapozgatom, szóval a fejemben már összeállt egy kis lista, kis mozaikok, amiket ki akartam próbálni. Például  a pácot, amiben a marhahús érlelődött rövid ideig és amit csirkemellhez és rákhoz is lehet használni. Nagyon jó ízt ad a húsnak, majd meglátjátok! Megint megbizonyosodtam, hogy a halszósz mennyire jó ízanyag és nem halízanyag! És még B vitaminokat és protein is tartalmaz...Kalandra fel!

Recept:
  • 400 g marha hátszín
a páchoz:
  • 1 szál thai citromfű
  • fél fej lilahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél chilipaprika
  • fél teáskanál só
  • 2 evőkanál halszósz
  • 1 evőkanál lime lé
  • 1 evőkanál szezámolaj
  • 2 evőkanál szezámmag
a sütéshez olaj
a tálaláshoz 250 g rizstészta, zöldhagymaszár
a halmártáshoz:
  • fél chilipaprika
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál barnacukor
  • 2 evőkanál lime lé
  • 4 evőkanál halszósz
  • 1 dl víz
  • 1 sárgarépa
  • 2 shiítake gomba
  • friss korianderlevél
A húst nagyon vékony csíkokra vágjuk. A citromfű külső, száraz levelei leszedjük, a belső, fehér részt karikákra vágjuk. A hagymát kockákra vágjuk,a fokhagymát felaprítjuk, a chilipaprikát felkarikázzuk. Mindezeket a sóval mozsárba tesszük és összezúzzuk. Hozzákeverjük a halszószt, a lime levét és a szezámolajat. A pácot a húsra öntjük, jól elkeverjük, fél órát állni hagyjuk.
Közben elkészítjük a halmártást: a chlilpaprikát, a fokhagymát és a cukrot mozsárban összezúzzuk. Tálba tesszük, hozzáadjuk a lime levet, a halszószt és vizet, elkeverjük. A répát megpucoljuk, vékony csíkokra vágjuk. A shiítake gombát meleg vízbe beáztatjuk.
A tésztát a zacskón lévő utasítás szerint elkészítjük. Hideg vízzel leöblítjük, hogy ne ragadjon össze.
A megpuhult gombák tönkjeit kivágjuk, a többit felszeleteljük.
Felforrósítunk egy serpenyőt, vagy wokot. Egy evőkanál olajat öntünk bele, rátesszük a gombát, két percig pirítjuk, közben hozzáadunk az áztatóvizéből 3-4 evőkanálnyit. Rátesszük a répa csíkokat, ezzel is főzzük pár percig. Az egészet a halmártáshoz keverjük. A friss, felvágott koriandert is belekeverjük a mártásba.
A bepácolt húst összekeverjük a két evőkanál szezámmaggal. Kitöröljük a serpenyőt, visszatesszük a tűzre, egy evőkanál olajat öntünk bele és rátesszük a hús felét. Erős tűzön két-három percig pirítjuk, közben megforgatva a húsdarabokat. Ha megsült, tálra szedjük és elkészítjük a másik adagot is.
Tálakba szedjük a rizstésztát, ráhalmozzuk a húst és meglocsoljuk a zöldséges mártással. Zöldhagymaszárral megszórva tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...