2013. február 11., hétfő

Körtés-diós rizottó


Édes - sós, ropogós - krémes ellentétek nagy harmóniában. Figyelem, csak annyit főzzünk belőle, amit azonnal el is fogyasztunk, mert a rizottó kihűlve, melegítve nem jó. Szóval nem olyan, mint például nálunk a rakott kel, amiből minimum dupla adagot kell csinálnom, mert mindenki (kivéve engem) hidegen szeret rájárni...
Nem, a rizottó csak frissen olyan krémes, amilyennek lennie kell. Parancsoljunk mindenkit az asztalhoz, amint elkészült! Ebből a mennyiségből két-három fő lakik jól.

Recept:
  • 250 g rizottó rizs
  • 30 g vaj
  • 1 nagy körte
  • 1 hagyma felaprítva
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 3/4 l szárnyas, vagy zöldség alaplé
  • 180 g friss parmezán
  • 1 nagy marék dió
  • 4 zsályalevél
  • 1 teáskanál balzsamecet
  • só, frissen őrölt bors
A diót 180 fokos sütőben 8 percig pirítjuk, durvára vágjuk, szűrőbe tesszük és lerázzuk a héját.
A körtét megmossuk, negyedekre vágjuk, magházát eltávolítjuk. Egy negyedet félreteszünk, a többit felkockázzuk.
Két zsályalevelet felaprítunk, kettőt pedig szintén félreteszünk.
A parmezánt lereszeljük.
Az alaplevet felmelegítjük.
20 g vajat vastag aljú lábasba teszünk, közepes tűzön felolvasztjuk, majd puhára pároljuk benne az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a felaprított zsályaleveleket, a körtekockákat, és a rizst. Jól átforgatjuk, felöntjük a borral. Kevergetve elfőzzük. Merőkanállal adagolni kezdjük a meleg levest, egyszerre csak annyit, amennyi éppen ellepi a rizst. Folyamatosan keverve megvárjuk, amíg beszívódik, majd jöhet a következő adag. Amikor a rizsszemek már majdnem puhák, de még harapni tudjuk a fogunkkal, elzárjuk a tüzet. Lehet, hogy nem lesz szükség az összes levesre, a lényeg a rizs állaga és hogy "tocsogós" maradjon. Végül jól elkeverjük benne a reszelt parmezánt és sózzuk, borsozzuk.
Miközben főzzük a rizst, egy kis serpenyőben felforrósítjuk a maradék vajat. Megpirítjuk benne a félretett, vékony szeletekre vágott negyed körtét és a két egész zsályalevelet. Meglocsoljuk egy teáskanál balzsamecettel.
A kész rizottót tányérokba szedjük, körteszeletekkel és zsályalevéllel díszítjük, meglocsoljuk a balzsamecetes vajjal, a tetejét megszórjuk pirított dióval.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...