Édes - sós, ropogós - krémes ellentétek nagy harmóniában. Figyelem, csak annyit főzzünk belőle, amit azonnal el is fogyasztunk, mert a rizottó kihűlve, melegítve nem jó. Szóval nem olyan, mint például nálunk a rakott kel, amiből minimum dupla adagot kell csinálnom, mert mindenki (kivéve engem) hidegen szeret rájárni...
Nem, a rizottó csak frissen olyan krémes, amilyennek lennie kell. Parancsoljunk mindenkit az asztalhoz, amint elkészült! Ebből a mennyiségből két-három fő lakik jól.
Recept:
- 250 g rizottó rizs
- 30 g vaj
- 1 nagy körte
- 1 hagyma felaprítva
- 1 dl száraz fehérbor
- 3/4 l szárnyas, vagy zöldség alaplé
- 180 g friss parmezán
- 1 nagy marék dió
- 4 zsályalevél
- 1 teáskanál balzsamecet
- só, frissen őrölt bors
A körtét megmossuk, negyedekre vágjuk, magházát eltávolítjuk. Egy negyedet félreteszünk, a többit felkockázzuk.
Két zsályalevelet felaprítunk, kettőt pedig szintén félreteszünk.
A parmezánt lereszeljük.
Az alaplevet felmelegítjük.
20 g vajat vastag aljú lábasba teszünk, közepes tűzön felolvasztjuk, majd puhára pároljuk benne az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a felaprított zsályaleveleket, a körtekockákat, és a rizst. Jól átforgatjuk, felöntjük a borral. Kevergetve elfőzzük. Merőkanállal adagolni kezdjük a meleg levest, egyszerre csak annyit, amennyi éppen ellepi a rizst. Folyamatosan keverve megvárjuk, amíg beszívódik, majd jöhet a következő adag. Amikor a rizsszemek már majdnem puhák, de még harapni tudjuk a fogunkkal, elzárjuk a tüzet. Lehet, hogy nem lesz szükség az összes levesre, a lényeg a rizs állaga és hogy "tocsogós" maradjon. Végül jól elkeverjük benne a reszelt parmezánt és sózzuk, borsozzuk.
Miközben főzzük a rizst, egy kis serpenyőben felforrósítjuk a maradék vajat. Megpirítjuk benne a félretett, vékony szeletekre vágott negyed körtét és a két egész zsályalevelet. Meglocsoljuk egy teáskanál balzsamecettel.
A kész rizottót tányérokba szedjük, körteszeletekkel és zsályalevéllel díszítjük, meglocsoljuk a balzsamecetes vajjal, a tetejét megszórjuk pirított dióval.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése