2013. február 21., csütörtök

Csukagombóc vajas mártásban



A Tarka Bárka blog születésnapi receptversenyére készült ez az étel. A csukába teljesen beleszerettem az utóbbi időben. Kerestem hozzá való recepteket és rátaláltam erre a tradicionális lyoni ételre. Kicsit sok lépcsőből  áll az elkészítése, de az egyes munkafolyamatok nem bonyolultak és nem is tartanak sokáig, bár szerintem is kissé riasztó a kétszer 12 órás visszaszámlálás a tulajdonképpeni főzéshez képest. De megéri ez a kis logisztika: egy igazi franciás, könnyű előétel lesz a jutalmunk.
Boldog születésnapot ennek a nagyon tartalmas és hasznos blognak! 

Recept:

Először elkészítjük a tésztát:
125 ml tejet 30 g vajjal felforralunk. A tűzről levesszük, kézi habverővel hozzákeverünk 32 g lisztet. Néhány percig kevergetve hűtjük, majd hozzáadunk 2 tojás sárgáját, sózzuk. Ezt a tésztát 12 órára hűtőbe tesszük.

A halas tészta készítése:
450 g csukafiléből kiszedjük az esetleges szálkákat. Késes robotgépben pépesítjük. Fokozatosan hozzáadjuk (továbbra is a gépben) a hűtőből kivett tésztát, 50 g kockákra vágott hideg vajat, egyenként 5 tojást, 225 ml tejszínt. Sózzuk, frissen őrölt borssal, szerecsendióval és egy csipet cayenne borssal fűszerezzük. Újabb 12 órára hűtőbe tesszük. 

Elkészítjük a vajas mártást:
2 mogyoróhagymát apróra vágunk. Lábasba tesszük, hozzáadunk 3 evőkanál fehérborecetet, 4 evőkanál fehérbort, 1 babérlevelet és egy ágacska kakukkfüvet,felforraljuk. Alacsony lángon addig főzzük, amíg besűrűsödik és csak egy-két evőkanálnyi folyadék marad. Kivesszük a babérlevelet és a kakukkfüvet. Hozzáadunk 1 dl vizet, vagy hal-, vagy szárnyas alaplét és 1 dl tejszínt, felmelegítjük, majd kézi habverővel fokozatosan adagolva elkeverünk benne 220 g felkockázott hideg vajat. Sóval, borssal ízesítjük. 

Fazékban sós vizet forralunk. A halas tésztából két vízbe mártott kanál segítségével ovális gombócokat szaggatunk a fazékba. Amikor feljönnek a víz felszínére, még három percig főzzük, közben megforgatjuk a gombócokat. Szűrőkanállal konyhai papírtörlőre szedjük.

Kivajazunk egy hőálló tálat. A kifőtt gombócokat elrendezzük benne, ráöntjük a vajas mártást. 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg kissé a mártás bugyogni kezd és a teteje kicsit megpirul.

Forrón tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...