2013. február 26., kedd

Kínai vegyes savanyúság


Kylie Kwong: Szívvel lélekkel főzni című könyvében találtam ezt a receptet. Nem vagyok nagy savanyúságos, de ez izgalmasnak tűnt a retkekkel, a chiliolajjal és a szójaszósszal és van azért pár dolog, amihez jól esik a savanyú. Ez a kombináció pedig nem annyira szokatlan, hogy akár egy jó kis gombás-paprikás krumpli mellé ne menne. A többi felhasználási lehetőségről nem is beszélve, a szerző például wokos, hirtelensült ételekhez ajánlja, mint pikáns kiegészítőt. A megadott mennyiség egy ötliteres edényben kezelhető, a vele járó munka abszolút belátható méretű, sőt, igazából minimális. Próbáljátok ki!

Recept:
  • egy közepes fej kínai kel
  • 2 közepes sárgarépa meghámozva
  • 1 kígyóuborka megmosva, héjastul
  • 1 jégcsapretek, meghámozva
  • 1 csomag piros retek megmosva
  • 2,5 evőkanál só
  • frissen őrölt bors
  • 450 g cukor
  • 7 dl fehérborecet
  • 3 dl víz
  • 1 teáskanál chiliolaj
  • 3 evőkanál szójaszósz
A káposzta külső leveleit leszedjük, a fejet félbe vágjuk, torzsáját kivágjuk. A leveleket két centis szeletekre vágjuk. A sárgarépát, az uborkát és a jégcsapretket hosszában félbe vágjuk, a feleket még egyszer félbe, majd kb. három centis hasábokra daraboljuk. A piros retek fejeket félbe vágjuk. Az így előkészített zöldségeket nagy tálba tesszük, megszórjuk a sóval, frissen őrölt borsot tekerünk rá egy keveset, jól átkeverjük, lefedjük és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Egy lábasba tesszük az ecetet, a vizet és a cukrot, közepes lángon addig keverjük, amíg a cukor feloldódik. Ezután keverés nélkül 15-20 perc alatt sűrűre, szirupos állagúra főzzük. Hűlni hagyjuk.
Ha nincs chiliolajunk, csinálunk: 2 evőkanál napraforgóolajat 1 kávéskanál chilipehellyel felmelegítünk, tíz percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.
Másnap az ecetes szirupot a zöldségekre öntjük, hozzáadjuk a chiliolajat és a szójaszószt is, jól átforgatjuk. Zárható edénybe tesszük és hűvös helyen tároljuk. Három nap érlelés nem árt neki.
Felhasználhatjuk szokásos módon sült húsok, halak mellé köretként, sült-, vagy rakott krumplihoz. Legutóbb kínai tükörtojás mellé ettem, úgy is nagyon jó volt:


A kínai tükörtojás úgy készül, hogy wokban felforrósítunk 2,5 dl olajat, beleütjük a tojást úgy, hogy egyben maradjon, közepes lángon ropogósra sütjük az alját, egy szűrőkanállal óvatosan kiemeljük, kiöntjük a wokból az olajat, visszatesszük bele a tojást, még 1-2 percig sütjük, tálra csúsztatjuk. Megszórjuk pirított-tört szecsuáni borssal, meglocsoljuk szójaszósszal, friss chilivel és újhagymával tálaljuk.



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...