2012. augusztus 28., kedd

Őszibarackos vaníliakrémes palacsinta





Ha valaki egy reggel arra ébred, hogy valami krémeset, elegánsat, mégis hétköznapit szeretne enni, olyat, amit csukott szemmel kénytelen ízlelni, annyira kényeztető, akkor ezt a palacsintát ajánlom.
Az élményhez mérten elhanyagolható tényező, hogy a palacsintákat bizony meg kell hozzá sütni. Amit én mondjuk szeretek, mert mindegyik darab egy külön egyéniség. Ráadásul nem is teflon serpenyőben sütöm, hanem a hagyományos, olajozós vasserpenyőben, mert olajszag ide vagy oda, nekem jobban ízlik, egyszerűen ropogósabb.
A krém elkészítése pedig mindenképpen élvezetes, pláne, ha tudjuk róla, hogy ez az a bizonyos cukrász alapkrém, franciául créme patissiére, amit krémesekhez, égetett tésztákhoz, különböző gyümölcsös desszertekhez használhatunk.

A palacsintához:
  • 125 g finomliszt
  • 2 tojás
  • 1 teáskanál házi vaníliás cukor
  • csipet só
  • kb. 3 dl tej
A lisztet keverőtálba szórjuk, ráütjük a tojásokat, hozzáadjuk a cukrot és a sót, majd kézi habverővel fokozatosan hozzákeverjük a tejet. Egy órát pihentetjük. Palacsintasütőben kevés olajon egyenként kisütjük. Ha teflonserpenyőben, olaj nélkül készítjük, tegyünk a tésztába 2 evőkanál olvasztott vajat is.

A vaníliakrém receptje:
  • 250 ml 3,5 zsírtartalmú teljes tej
  • 23 g kukoricaliszt
  • 34 g porcukor
  • 1 vaníliarúd
  • 3 tojássárgája
  • 25 g vaj kockákra vágva
Öntsük a tejet egy vastag aljú lábasba. Habverővel keverjük el benne a kukoricalisztet és 30 g porcukrot. Vágjuk hosszában félbe a vaníliarudat. Kikapart belsejét és a rudat is tegyük a tejbe.
A tojássárgákat tegyük keverőtálba, keverjük ki a maradék porcukorral.
Folytonos keverés mellett közepes lángon főzzük sűrűre a tejes keveréket. Vékony sugárban öntve keverjük a tojáshoz, majd az egészet vissza a lábasba és most is állandóan keverve főzzük sűrűre. Húzzuk le a tűzről, állítsuk hideg vízbe a lábast, egy percig hűtsük. Adjuk hozzá a vajdarabokat, habverővel keverjük sima, fényes krémmé.
Egy-két napig eláll a hűtőben, ha szeretnénk előre dolgozni. 3 dl lesz ebből a mennyiségből.
Pierre Hermé receptje a Szakácsok könyvéből.

A kisütött palacsinták felére két evőkanál krémet kenünk, kirakjuk a meghámozott, vékonyan felszeletelt őszibarackkal, ennek tetejére is teszünk egy kis krémet, ráhajtjuk a palacsinta másik felét, majd még egyszer félbe hajtjuk, hogy háromszögeket kapjunk. Megszórjuk porcukorral és tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...