2012. augusztus 10., péntek

Kukorica kétféleképpen

Egy tipikus nyári csemege és egy négy évszakos rágcsa, két példa a kukorica feldolgozásának és fogyasztásának rendkívül széles skálájáról.
A héjával együtt főtt és sült csemegekukorica ad némi feladatot az elején, ugyanis a levelek alatt található hajaktól meg kell szabadítanunk a csövet. Szóval egy kis türelmes hajtogatás következik a barbár letépés helyett. Ezért a kis munkáért cserébe viszont a grillezéshez védőburkot, a végén pedig finom, enyhén füstös ízeket kapunk.
A pattogatott kukorica számomra a bűnös élvezetek közé tartozik, de így, tökmagolajjal némileg elaltatja háborgó lelkiismeretemet. Ajánlom mindenkinek kipróbálásra, a tökmagolaj gazdag, különleges íze hihetetlen módon feldobja a háttérevés tipikus példájaként említhető patikukit. És hát vannak helyzetek, nálunk legutóbb például a kézilabdameccs az olimpián, amikor szükség van valami pótcselekvésre.

Héjában grillezett kukorica
  • tetszés szerinti mennyiségű zsenge csemegekukorica
  • kevés vaj
  • só, bors
A kukoricák leveleit visszahajtjuk, hajától megtisztítjuk. Visszaborítjuk a leveleket az eredeti helyükre és forrásban lévő bő, sós vízben 10-15 perc alatt puhára főzzük. Kivesszük a vízből, újra lehajtogatjuk a leveleket. Megvárjuk míg kihűl. Megkenjük hideg vajjal, sózzuk. A leveleket ismét visszarendezzük. Forró parázs fölé, rácsra helyezzük. közben időnként fordítva a csöveken egyet, addig sütjük, amíg a héja barnára sül. Levesszük a rácsról, kibontjuk és még melegen elrágcsáljuk.

Tökmagolajos pattogatott kukorica
  • 6 evőkanál pattogatni való kukorica
  • 4 evőkanál tökmagolaj
  • 100 g pucolt tökmag
  • 1 teáskanál só
Serpenyőben kevergetve megpirítjuk a tökmagot.
Egy nagy és széles, füles lábast felforrósítunk, beletesszük az olajat és a sót, majd a kukoricát. (A közepesnél kicsit nagyobb lángot használjunk.) Rátesszük a fedőt. Két fülénél megfogjuk a lábast és kissé a tűz fölé emelve rázogatni, mozgatni  kezdjük és nem is hagyjuk abba, egészen addig, amíg az utolsó pattogó hangot nem halljuk. Ez kb. öt perc. A kipattogott kukoricához keverjük a tökmagot és máris fogyasztható.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...