2012. július 2., hétfő

Mandulakrémes - gyümölcsös sütemény


Az utóbbi időben többször sütött, és mindig nagy sikert aratott sütemény ez, ha kicsit emberibb lesz a hőmérséklet és van kedvetek bekapcsolni a sütőt, mindenképpen próbáljátok ki. Így, kép alapján a piskótához, illetve kevert tésztás sütikhez hasonlít, de a valóságban egészen más, intenzív mandula-ízű, szaftos, nem kiszáradós, amolyan rájárós, alkalmi és hétköznapi, "addmegareceptjét" fajta.
Hugh Fearnley-Whittingstal receptje.


Recept:
hozzávalók a tésztához:
  • 100 g puha vaj
  • 50 g cukor
  • 100 g liszt
  • csipet só
hozzávalók a töltelékhez:
  • 105 g őrölt mandula
  • 50 g liszt
  • 150 g vaj
  • 150 g cukor
  • 3 tojás
  • 1 teáskanál vaníliaesszencia
  •  3-4 evőkanál málna-, vagy a felhasznált gyümölcshöz illő lekvár 
  • 150 g málna, vagy meggy, vagy ribizli, vagy áfonya, stb.
  • egy maréknyi szeletelt mandula, vagy vágott natúr pisztácia a tetejére
A sütőt előmelegítjük 180 fokra (gázsütő 4-es fokozat). A tésztához robotgéppel, vagy kézi habverővel krémesre keverjük a vajat a cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet és a sót. Ezzel is jól elkeverjük. Vékonyan kivajazunk egy kb. 22x30 centis négyszögletes sütőformát, belesimítjuk a tésztát és 20 perc alatt világos zsemleszínűre sütjük. Kivesszük a sütőből, hűlni hagyjuk.
A töltelékhez összekeverjük az őrölt mandulát és a lisztet. A robotgép keverőtáljában, vagy szintén kézi habverővel pedig a vajat habosra keverjük a cukorral. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat és egy-egy kanálnyit a lisztes-mandulás keverékből. Végül az összes lisztes keveréket beledolgozzuk és hozzáadjuk a vaníliaesszenciát is.
A kihűlt tészta alapot megkenjük a lekvárral, majd rásimítjuk a mandulás tölteléket. Megszórjuk a gyümölccsel, enyhén nyomkodjuk is a krémbe. Végül rászórjuk a szeletelt mandulát, vagy a pisztáciát.
180 fokon sütjük további 35-40 percig.
Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt szeleteljük.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...