Az utóbbi időben többször sütött, és mindig nagy sikert aratott sütemény ez, ha kicsit emberibb lesz a hőmérséklet és van kedvetek bekapcsolni a sütőt, mindenképpen próbáljátok ki. Így, kép alapján a piskótához, illetve kevert tésztás sütikhez hasonlít, de a valóságban egészen más, intenzív mandula-ízű, szaftos, nem kiszáradós, amolyan rájárós, alkalmi és hétköznapi, "addmegareceptjét" fajta.
Hugh Fearnley-Whittingstal receptje.
Recept:
hozzávalók a tésztához:
- 100 g puha vaj
- 50 g cukor
- 100 g liszt
- csipet só
- 105 g őrölt mandula
- 50 g liszt
- 150 g vaj
- 150 g cukor
- 3 tojás
- 1 teáskanál vaníliaesszencia
- 3-4 evőkanál málna-, vagy a felhasznált gyümölcshöz illő lekvár
- 150 g málna, vagy meggy, vagy ribizli, vagy áfonya, stb.
- egy maréknyi szeletelt mandula, vagy vágott natúr pisztácia a tetejére
A töltelékhez összekeverjük az őrölt mandulát és a lisztet. A robotgép keverőtáljában, vagy szintén kézi habverővel pedig a vajat habosra keverjük a cukorral. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat és egy-egy kanálnyit a lisztes-mandulás keverékből. Végül az összes lisztes keveréket beledolgozzuk és hozzáadjuk a vaníliaesszenciát is.
A kihűlt tészta alapot megkenjük a lekvárral, majd rásimítjuk a mandulás tölteléket. Megszórjuk a gyümölccsel, enyhén nyomkodjuk is a krémbe. Végül rászórjuk a szeletelt mandulát, vagy a pisztáciát.
180 fokon sütjük további 35-40 percig.
Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt szeleteljük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése