Kétféle barackból főztem lekvárt az idén, fajtanevét sajnos egyiknek sem tudom. Az egyik nagyszemű, mandula alakú volt, ezt kaptam, a másik aprószemű, gömbölyű, ezt olcsón vettem. Mindkettővel jó volt dolgozni és finom is lett a lekvár, mégis, így a végén számomra az aprószemű nyert. Nem eresztett annyi levet, így gyorsabban lett belőle nagyon jó, krémes állagú lekvár. Ebből készült az alábbi fügés variáció is.
Amikor már a sokadik üveg hagyományosan, csak cukorral főzött lekvár után megnyugodhattam az elkövetkező hónapok ellátmányát illetően, feltámadtak a kísérletező kedvű gondolataim. Pontosabban egy gondolat volt, a fügés és ez nagyon lelkessé és kíváncsivá tett. Az eredmény pedig elégedetté.
Az aszalt füge, hogy úgy mondjam kettő az egyben megoldást jelent, hiszen az édesítésen kívül magas pektintartalma miatt a sűrítést is megoldja. A fügedarabkák egyben maradnak, de puhák, a barack saját íze jól érvényesül, szóval remek kombináció, nagyon örülök neki.
Recept:
- 1 kg érett sárgabarack
- 150 g aszalt füge
- fél rúd fahéj
- egy-két evőkanál sherry (elhagyható)
Jól kiforrázott üvegekbe töltjük, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Ebből a mennyiségből 3-4 kicsi üveg lesz.
2 megjegyzés:
Szuper lekvár! Megkóstolnám! :)
majd szólok, ha kibontok egy üveggel :)
Megjegyzés küldése