2011. június 27., hétfő

Mogyorós-búzadarás sütemény narancssziruppal

Igaz, hogy a narancs itt mifelénk most sem és semmikor nem idényjellegű, de képzeljük magunkat Spanyol-, vagy inkább Görögországba, ahol talán már érik a narancs, leszakítanak kettőt-hármat a fáról és valaki elkészíti belőle ezt a nagyon egyszerű és nagyon finom süteményt. Mi pont ott járunk vendégségben, megkínálnak és annyira ízlik, hogy gyorsan elkérjük a receptjét. Hazajövünk, tudjuk, hogy ez nem az a narancs, nem az a napsütés, de azért a süti ugyanúgy ízlik itthon is, amikor megsütjük. Teszünk rá pár szem málnát, hogy otthonosabban érezze magát. ( Vagy mi őt? )
A történet nem igaz, a receptet egy régi Good-Food-os szakácskönyvemben találtam ( 101 csábító desszert a címe ) és úgy képzeltem, hogy csak jó lehet, ha pirított mogyoró is van benne, liszt meg semmi.

Recept:
  • 200 ml olívaolaj ( nem túl karakteres ízű )
  • 100 g törökmogyoró
  • 50 g búzadara
  • 175 g cukor
  • 1 1/2 teáskanál sütőpor
  • 2 nagy, vagy 3 közepes narancs
  • 4 tojás
  • egy csipet sáfrány
  • 85 g porcukor
  • tálaláshoz 2 dl török, vagy görög joghurt, valamilyen bogyós gyümölcs
Kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra.
Olajozzuk ki a formát, amiben sütni fogunk: lehet muffin, vagy egyszerű magas falú tepsi, kb. 23 x 30 cm-es. Ehhez a sütihez is nagyon jók a szilikon formák, ha van, használjuk hozzá nyugodtan, könnyen kivehető belőle a kész sütemény.
A mogyorót terítsük szét egy kis tepsiben, vagy alufólia darabon és süssük a sütőben 8 -10 percig, amíg kissé megpörkölődik. Dörzsöljük - rázogassuk le a héját, amennyire lejön, majd daráljuk meg. Keverjük össze a búzadarával, a cukorral és a sütőporral.
Mossuk meg alaposan a narancsokat, szárítsuk meg, majd reszeljük le a héját. Kézi habverővel adjuk hozzá a tojásokat és az olajat. Keverjük hozzá a mogyorós keveréket. Öntsük a formába. Ha muffin sütőt használunk, figyeljünk, hogy a massza csak a forma kétharmadáig érjen, mert megemelkedik sütés közben.
30-40 percig sütjük.
Közben a narancsok kifacsart levét, a porcukrot és a sáfrányt kisebb edénybe tesszük, felforraljuk, majd kis lángon néhány percig főzzük.
Amikor a süti megsült, hagyjuk kicsit hűlni, majd a formából kivéve tegyük tálra és csurgassuk meg a sziruppal.
Tálaláskor halmozzunk rá kikevert krémes török, vagy görög joghurtot, díszítsük málnával, szederrel, áfonyával.
És kínáljunk vele kedves vendégeket, akik majd elkérik a receptjét:)

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...