2011. június 6., hétfő

Fekete cseresznyés clafoutis


Kaptam a piacon fekete cseresznyét, amiből mindenképpen clafoutis-t kellett csinálnom, ezt a francia klasszikust, amiben maggal együtt sül ez a korai érésű, intenzív ízű cseresznye. Nyilván azért, mert egyrészt a fekete cseresznye viszonylag kis szemű, tömör húsú, ezért nehezebb magozni. Másrészt így a gyümölcs íze is jobban megmarad és a leve sem festi meg a tésztát. Viszont az étkezés némi megfontoltságot igényel, meg nem is annyira elegáns, de nekem ez tetszik.
Közben tettem egy felfedezést is, ami lehet, hogy csak nekem új. Ez a desszert nagyon hasonlít egy jellegzetes zalai ételre, a prószára. A sokféle prósza közül is a búzaprószára, amit az én Vasi és zalai parasztételek című szakácskönyvem barlahidai cupitának is hív. Hasonlóan készül, mint a clafoutis, csak a recept szerint nem tartalmaz gyümölcsöt. De az alapja a viszonylag sűrű palacsintatészta-szerűség, amit tepsiben sütnek ki, cukorral megszórva, kockákra vágva adják.
Hát ennyit a kultúrák rejtélyes találkozásáról. Egyszerű ételek, egyszerű alapanyagokból.

Recept:
  • 120 g porcukor
  • 100 g finomliszt
  • 2 dl zsíros tej
  • 1,5 dl tejszín
  • 3 tojás
  • 1/2 vaníliarúd kikapart magjai
  • vaj a forma kikenéséhez
  • 1 teáskanál liszt és 2 teáskanál porcukor a gyümölcs szórásához
  • 250 g feketecseresznye
Egy mély tálba mérjük a lisztet és a cukrot, fokozatosan hozzáadjuk a tejet, tejszínt és a tojássárgákat és sima palacsintatésztát keverünk. Hozzáadjuk a vaníliát is, lefedve hűtőbe tesszük 1-2 órára.
Előmelegítjük a sütőt 190 fokra. Kivajazunk egy 20-23 centi átmérőjű kerek, vagy ennek megfelelő méretű szögletes tűzálló tálat. terítsük szét benne a megmosott, leszárazott, de magozatlan fekete cseresznyét. Szórjuk meg a liszt és porcukor keverékével, kicsit mozgassuk, rázogassuk meg.
Verjük a tojásfehérjéket kemény habbá, szűrőn keresztül öntsük hozzá a tésztát. Óvatosan keverjük össze. A keveréket öntsük a gyümölcsre.
25 percig süssük, amíg a tészta kicsit megbarnul, szélei megemelkednek.
Porcukorral megszórva, langyosan fogyasszuk.
Készíthetjük természetesen más gyümölccsel is, pl. málnával, ribizlivel, sárgabarackkal, szilvával, sőt télen aszalt gyümölccsel és befőttel is.

3 megjegyzés:

Kriszta írta...

Imádom a fekete cseresznyét, csak sajnos az idén kevés fog teremni a szüleimnél. Megkérdezhetem melyik piacon vetted? Hátha közel van hozzám és az idén is lesz.

konyharuha írta...

szia! a Fény utcai piacon vettem. remélem azért idén is lesz, mert tényleg nagyon finom, egész más, mint a "rendes" cserezsnye.

Kriszta írta...

Nagyon szépen köszönöm az infót. Fogom ott keresni. Én ugyan a Fehérvári úti piacra járok, de az is elérhető közelségben van.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...